KARADENİZ’İN İLK VE TEK ÇOCUK KİTAP FUARI AÇILDI
Yabancılar Çarşısı karşısındaki Kurtuluş Parkı’na kurulan 1. İlkadım Çocuk Kitap Günleri ve Şenliği’ne 55 yayınevi ve 22 yazar, 18-24 Nisan tarihleri arasında çocuk kitapseverlerini bekliyor. İlkadım Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl ilki gerçekleşecek olan çocuk kitap günleri ve şenliğine çocuk kitapları yayıncılığında öne çıkan 55 yayınevi katılacak. Beğeniyle takip edilen onlarca yazar, söyleşi, imza etkinlikleri ve okur-yazar buluşmalarıyla okurlara hitap edecekler.
Açılış öncesi konuşan yazar Yavuz Bahadıroğlu, “Osmanlı’nın son zamanlarından itibaren kitap okumada, araştırmada çok iyi notlar alamadık. Onu düzelteceğiz. Birazda kitabı yazanın toplumla barışık olması gerekir ki, yazdığı eserler önemsensin ve okunsun. Bu pek böyle olmuyor. Maalesef bizim aydın, okuyan yazan kesim son 150-200 yıldan beri toplumun biraz tersine gidiyor. Bunun sonuçlarını da görüyoruz. Kendi parlamentosunun ve kendi aydınının ihanetine uğrayan tek millet Türk milletidir. Onu çözmeden de hiçbir şeyi çözemeyeceğiz” dedi.
Türklerin 10 yılda bir kitap okuduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “Bu proje yüreğimize dokunan, insana dokunan ve içi dolu bir faaliyettir. Biz kitap medeniyetiyiz. Ne zaman ki kitapla aramıza mesafe girdi, kitapla aramızda bir takım sıkıntılar doğmaya başladı, biz o medeniyet yarışında maalesef geriye düştük. Biz kitap okuma alışkanlığı konusunda maalesef karnesi kırık bir milletimiz. Dünya istatistiğine bakarsak Japon yılda 25 kitap okuyor, İsviçreli yılda 10 kitap okuyor bir Türk ise 10 yılda 1 kitap okuyor. Maalesef bu bizim olduğumuz yerin bir ifadesidir. Bunu düzeltmek ve yeniden kitapla buluşmak için bugün Samsun’da başlayan bu hareket inşallah bir işaret fişeği olacaktır” diye konuştu.
“KİTAPSIZ BÜYÜYEN ÇOCUK SUSUZ AĞACA BENZER”
Yaptıkları faaliyetin Karadeniz’de ilk ve tek olma özelliğine sahip olduklarının altını çizen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Belediyemiz kültür ve sanat faaliyetleri kapsamında bu yıl ilkini organize ettiğimiz Karadeniz’de ilk ve tek olma kimliğine sahip ‘İlkadım Çocuk Kitap Günleri ve Şenliği’ etkinliğimizi yapıyoruz. Kültür, bir toplumun omurgasıdır. Toplumun omurgası nasıl kültürse kültürün omurgası da kitaptır. Kitap yüksek niteliklerdeki kültürün en önemli taşıyıcısıdır. Kitap, insanın yetişmesi ve kültürel birikiminin artmasında önemli bir temel taşıdır. Hayata bakışımızı, ruhumuzu, düşüncelerimizi ve fikirlerimizi geliştirmek için mutlaka kitaplara ihtiyacımız vardır. Kitap, hiç şüphesiz fertlerin ve milletlerin hayatını değiştiren, yenileştiren ve ilerlemelerini sağlayan en önemli vasıtalardan birisidir. Bizi maddi ve manevi yönden üstün kılan bilgiler kitap sayfaları arasındadır. Yüce Allah’ın peygamberimize ilk emri ‘Oku’dur. Her bilgi okumakla öğrenilmektedir. Okumak, çocuk ve gençlerimizi okumaya alıştırmak, en büyük görevlerimizdendir. Çünkü medeni dünya bilgi ve teknik üzerine kurulmuştur. Kalkınmak, sağlam kişiliğe sahip olmak, düşünce ve hayalleri geliştirmek ancak kitap okumakla mümkündür. Kitapsız büyüyen çocuk susuz ağaca benzer. Kitapların hayatımızdaki önemi tartışılmaz. Özellikle çocukluktan itibaren kazandırılması gereken okuma alışkanlığı çok önemlidir. Hayatı anlamamıza yardımcı olan kitaplara karşı çocukların sevgisini arttırmak, onları kitapla tanıştırmak, kitapların renkli ve sıcak dünyasını çocuklarımıza sunmak, okuyan bir nesil yetiştirmek sosyal ve kültürel belediyeciliğimizin anlayışıdır. Ülke olarak az okuyan bir toplumdan okuyan bir neslin ve toplumun inşasına temel olması hasebiyle, çocuklarımıza küçük yaşlarda okuma alışkanlığı kazandırmak için Karadeniz’de ilk ve tek en büyük çocuk kitap günleri olan İlkadım Belediyesi 1. Çocuk Kitap Günleri ve Şenliğini organize ettik. Ülkemizin yetiştirmiş olduğu sahalarında tecrübeli, seçkin 22 çocuk yazarın okurlarla buluşacağı, Türkiye’de öncü 55 yayınevinin katılım sağladığı, içersinde çocuk ve gençlerimize yönelik birçok aktivitenin yer alacağı, 18-24 Nisan tarihleri arasında 1 hafta boyunca sürecek olan etkinliğimizde çocuklarımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı özel bir organizasyon ile taçlandırmış olduk. Her yıl geleneksel olarak tertiplemeyi düşündüğümüz etkinliğimiz ile kitapla iç içe barışık tesisler inşa etmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZ EVİNDE MUTLAKA KİTAPLIK OLUŞTURSUNLAR”
Çocuklara evlerinde kitaplıkların oluşturması gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Bir Japon yılda 25 kitap okuyorsa, bir İsviçreli, Amerikalı, Avrupalı yılda 10-15 ortalama kitap okuyorken, biz 10 yılda ya da 5 yılda 1 kitap okuyorsak oturup bunu ciddi anlamda düşünmeli, sonra da kitap okumaya başlamalıyız. Türkiye’de bin 120 tane kütüphane var. Kütüphanelerdeki bütün kitaplarımız 15-16 milyon civarındadır ama sadece Harward Üniversitesi’nin kütüphanesindeki kitap sayısı 15 milyondur. Yine Amerika Kongre Kütüphanesi’nde kitap sayısı 30 milyon, bizim milli kütüphanemizdeki kitap sayısı 1 milyon 410 bin. Onun için biz hem çok fazla kitap okuyacağız hem de teşvik edeceğiz. Benim yavrularımızdan bir isteğim var, çocuklarımız evinde mutlaka kitaplık oluştursunlar. Okudukları kitabı da tasnif etsinler. Daha sonra da kitaplıklarını büyütsünler” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Karadeniz’de de ilk olan 1. İlkadım Çocuk Kitap Günleri ve Şenliği’nin açılışı yapıldı. Ardından Vali Şahin ve beraberindekiler kitap fuarını gezdiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.