Karpuz mucizesi

Karpuz mucizesi
Karpuz deyince herkesin aklına serin bol sulu bir meyve gelir. Sonra maalesef sadece karpuz ve peynir yiyerek yapılan şok diyet gelir.

Çoğu insan tatile gideceğim fazlalıklarımdan kurtulayım diye böyle yöntemler dener, tatilde de bunun fazlasını alır ve gelir. Peki, hepimizi cezbeden bu meyve su oranının yüksek olmasının yanında başka neler içerir? Büyük bölümü su ve karbonhidrattan oluşsa da içersinde A, C vitaminleri ve potasyum bulunmaktadır. Karpuz içerdiği su miktarı ile aşırı sıcaklarda vücudun serinlemesine yardımcı bir meyvedir. Tadını meyve şekeri olan früktozdan alır. Karbonhidrat değeri diğer meyvelere göre daha düşük bir meyvedir. Su içeriği yüksek olduğu için tüketilebilecek miktarı diğer meyvelere göre fazladır. 100 gr karpuzda 7 mg C vitamini vardır. Bu da yetişkin bir insanın C vitamini ihtiyacının yaklaşık % 15' ini karşılar. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini ayakta tutar, diş etlerinin sağlıklı olmasını sağlar, kolesterol metabolizmasında rol alır. En büyük özeliği ise vücudumuza giren kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir. İçerdiği yüksek potasyum vücudun asit- baz dengesini sağlar. Kan basıncını düzenlenmesine yardımcı olur. Potasyum miktarının yeterli seviyede olması sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışmasında önemli bir yeri vardır. 100 gr karpuzda 320 mg potasyum vardır. Yine A vitamini açısından iyi bir kaynaktır.100 gr karpuzdan A vitamini ihtiyacımızın % 8 kadarını karşılarız. A vitamini enfeksiyonlara karşı koruyucu, cildin yapısı ve canlılığı için gereklidir. Göz sağlığı için gereklidir. Aynı zamanda C vitamini gibi A vitamini de kansere yakalanma riskini azaltan vitaminlerdendir. Yeterli seviyede alınan A vitamini solunum- yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kalınbağırsak, rectum kanserlerine yakalanma riskini azaltır.
Karpuz seçerken içinin güzel çıkması için dikkat etmeniz gerekenler; olgun bir karpuzun kabuğu parlaktır, sapı kolayca kopar. Vurduğunuzda dolgun tok bir ses verir. Kabuğu tırnakla kolay çizilir. Kestikten sonra buzdolabında fazla bekletmek vitamin değerlerinde kayıplara yol açar. Çabuk tüketebilmek için çok büyük karpuzlar seçmemek lazımdır. Su oranının yüksek olması kalorisi olmadığı anlamına gelmez, nasılsa sırf su deyip tüketirken sınırları zorlamamak lazımdır. İncirle kıyaslandığında daha çok tüketilebilir ama sonuçta abartı miktarda yemek sakınca doğurur. Şeker hastaları diyetisyenlerinin önerdiği ölçünün dışına çıkmamalıdır ve yanında proteinli bir besinle tüketmelidir. Diyalize giren böbrek hastaları da tüketimine dikkat etmelidir. Kavun kadar olmasa da potasyum içeriği nedeniyle tehlike yaratabilir. Bu arada C vitamin ısı ve ışığa duyarlıdır ve depo edilebilen bir vitamin değildir. A vitamini aşırı alındığında toksik (zehirleyici) etkisi vardır. Özetle her şeyin azı da fazlası da zarardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.