KATMA DEĞERİNİ ARTIRDILAR
Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle Malatya'da kurulan, yılın dört mevsimi iklim koşullarından bağımsız hijyenik ortamda üretimi sürdürmeyi amaçlayan kükürtleme ve kurutma tesisinde ilk kez portakal, limon ve muz kurutuldu. Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle yaklaşık iki yıl önce Yeşilyurt ilçesi Şahnahan Mahallesi'nde kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisinde çeşitli meyve ve sebzeler, mevsim şartlarından bağımsız hijyenik ortamda kurutuluyor. Üreticilere kar amacı gütmeden hizmet veren tesiste raf ömrü kısa olan meyve ile sebzeler kurutularak hem katma değerleri arttırılıyor hem de ürünlerin raf ömrü uzatılıyor. Dünyanın önemli kayısı üretim merkezlerinden Malatya'da daha önce alıç ve elma gibi meyvelerin kurutulduğu tesiste ilk kez kurutulan yaklaşık 1 ton limon, 300 kilogram portakal ile 100 kilogram muzda da başarı sağlandı.
Pazarlama durumuna göre kurutma devam edecek
İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, tesiste geçmişte alıç ve elma kurutma işlemlerinde başarılı sonuç aldıklarını söyledi. Kış mevsimi olmasına rağmen sıvı oranı yüksek meyvelerin de tesiste kolayca kurutulduğuna dikkati çeken Macit, "Girişimciler mevsimine göre, portakal, limon, mandalina ve muz gibi mevsimlik ürünleri kurutuyor. Trabzon hurması da bu mevsimde oluyor, burada kapalı ortamda hijyenik olarak hızlı kurutuluyor. Girişimcimiz portakal, limon ve muzu kuruttu. Pazarlama durumuna göre kurutma işlemine devam edecek." ifadelerini kullandı. Geçmişte buzdolabı ve soğuk hava depolarının yaygın olmadığı dönemde kentte yaz mevsiminde sebze ve meyvelerin kışa hazırlık amacıyla kurutulduğunu anlatan Macit, şöyle devam etti: "Malatya'da bütün sebze ve meyveler kurutularak kışın tüketiliyordu. Ulaşımın kolaylaşması ve diğer bölgelerden taze meyve ve sebzelerin gelmesiyle bu kültür zamanla kayboldu. Tesisin faaliyete geçmesiyle meyveler tekrar kurutulmaya başlandı. Gelişmiş ülkeler ile dünyanın farklı ülkelerinde kurutulmuş ürünler tercih ediliyor, çerez olarak tüketildikleri gibi yemeklerde kullanılıyor."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.