Kaygılar ortak, hedefler ortak, değerler ortak
Bugün de siz değerli okuyucularımıza yine Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Dinayet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası' nı tanıtacağız.
Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Dinayet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası, l961 Anayasasının 46. maddesi ile memurlara sendikal örgütlenme hakkı getirilmiş, 1965 yılında 624 sayılı kanunun kabulü üzerine memurlara sendikal faaliyetlerde bulunma imkânına kavuşmuştur. Ülkemizde ilk memur sendikalarını kuranların amaçları dışında faaliyette bulunmaları neticesinde 1971 yılında 1488 sayılı kanunla bu hakları elinden alınmıştır. Dünyada gelişmelere uzunca bir süre kulak tıkayan ülkemizde önce dernek ve vakıflar şeklinde örgütlenmeler yapılmıştır.
1989 yılında Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çatısı altında başlatılan sendikal mücadeleye Diyanet çalışanları önemli destek vermiştir. 1992 yılında Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen bünyesinde kurucu ve genel merkez yöneticisi olarak (Tevfik Yüksel, Tacettin ÖZ, Ali Çermikli, Mustafa Doğan ile) mücadele yer almıştır. Devamında Türk Büro-Sen Diyanet Şubesi kurularak mücadeleye katkı sağlanmıştır. 25 Haziran 2001 tarihinde 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanunu TBMM kabul edilmiş 12.07.2001 tarih ve 24446 sayılı Resmi gazetede yayımlanmış ve 13 Ağustos 2001 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.
4688 sayılı kanunun 5. maddesinde belirlenen hizmet kollarından 11. Diyanet ve Vakıf hizmet kolunda 25 Temmuz 2001 tarihinde Tevfik YÜKSEL öncülüğünde 51'i Diyanet İşleri Başkanlığı 16'sı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden olmak üzere 67 kurucusu ile Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası kısa adı TÜRK DİYANET VAKIF-SEN kurulmuştur.
Dinayet ve Vakıf hizmet kolunda çalışmalarını sürdüren Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Dinayet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası' nı Samsun Şube Başkanı Hüseyin Pekşen ile yaptığımız söyleşi sayesinde daha yakından tanıyalım.
DENGE GAZETESİ: Türkiye Dinayet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası' nın kuruluş amacı ve ilkeleri nelerdir?
HÜSEYİN PEKŞEN: Türkiye Dinayet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi amaçlı, ilkeli, sorumlu ve kararlı hizmet gayreti sürdürülmüştür. Türk Diyanet Vakıf-Sen, başka hiçbir anlayışın taşeronluğunu yapmayan, bağımsız, ilkeli, demokratik ve çağdaş bir sivil toplum kuruluşudur. Söylem ve eylemleri ile Diyanet ve Vakıf çalışanlarının gerçek temsilcisidir. Gücünü üyesinden alarak, duyarlı ve etkili hak mücadelesi veren, sessiz çoğunluğun yegane sesidir. Ülkemizin her tarafında ve her zemininde söylemleriyle özü sözü bir olan, güne ve güçlüye göre değil inandığı değerler çerçevesinde haksız uygulamalara ve uygulayıcılara karşı konulan tavrın adıdır. 81 ilde teşkilatlanan Türk Diyanet Vakıf-Sen, Diyanet ve Vakıf çalışanlarının en büyük, en güçlü ve en diri temsilcisidir. Uzlaşmacı, yapıcı, diyalogdan yana; aynı zamanda hak aramada mücadeleci ve kararlı kitle sendikasıdır. İlkeli, ölçülü, yalana ve harama uzanmadan mücadele veren bir sendika. Parçası olduğu toplumun değerlerine sahip, ideolojisi memurun meselesi olan, toplumu sınıflara ayırmayan, bölücü ve yıkıcı anlayışlara taviz vermeyen, gelişmeye açık kamu çalışanlarının kuruluşudur. Temsil ettiği kesimin talep ve sorunlarını gündeme getirmek için, her düzeyde, hiçbir denge hesabı gütmeksizin ve taviz vermeden ortaya konan mücadelenin adıdır. Gücünün ve iradesinin siyasi ve ideolojik yapılanmaların kirli emellerine taşeron olarak kullanılmasına izin vermeyen Diyanet-Vakıf çalışanlarının yuvasıdır. Her durumda iyiyi, doğruyu, yardımlaşmayı ve dayanışmayı öngören; yüreğinden hoşgörüyü eksik etmeyen Diyanet-Vakıf çalışanlarının birlikteliğidir.
DENGE GAZETESİ: Sendika şu anda kaç üyeye sahiptir?
HÜSEYİN PEKŞEN: Türkiye Dinayet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası Samsun Şubesi şu anda 600 üyeye sahip olup, üye sayısını hızla artırmaktadır.
DENGE GAZETESİ: Başkanlık seçimleri kaç yılda bir ve nasıl yapılmaktadır?
HÜSEYİN PEKŞEN: Sendikamızın seçimleri 3 yılda bir delege sistemi ile yapılır. Sendika şubesinin üye sayısı 400 olduğu takdirde şube genel kurulu, üyeler ile yönetim ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Üye sayısı 401 ile 1000 arasında ise şube genel kurulu, üyeler arasından seçilen 100 delege ile şube yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Üye sayısı 1001 ile 2000 arasında ise şube genel kurulu, üyeler arasından seçilen 125 delege ile şube yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Üye sayısı 2001 ve daha fazla olan şubelerde genel kurul, üyeler arasından seçilen 150 delege ile şube yönetim kurulu ve denetleme kurulu asil üyelerinden oluşur. Şube yönetim kurulu; Sendika genel kurulundan 1 ay önce olmak üzere şubenin faaliyette bulunduğu mahalde, şube yönetim kurulunun tespit edeceği yer, gün ve saatte toplanır. Şube yönetim kurulu tarafından hazırlanan şube genel kurulu toplantısının gündemi, yer, gün ve saati en az 15 gün önce o mahalde yayımlanan bir gazete ile ilan olunur. Aynı ilanda çoğunluğun sağlanamaması halinde 2. toplantının tarihide belirlenir. 2. toplantının tarihi 15 günü geçmez ve böylece seçim yapılmış olur.
DENGE GAZETESİ: Sendikaya üye olabilmek için neler gereklidir?
HÜSEYİN PEKŞEN: Üye olmak isteyip gerekli şartları taşıyanların üyeliği merkez yönetim kurulunun kabulü ile kesinleşir. Üyelik için yapılan başvuru, en çok otuz gün içinde merkez yönetim kurulu tarafından reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açma hakkı vardır. Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneği üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere onbeş gün içerisinde işverene gönderir. Üyeler, tüzükte ve yönetmeliklerde belirtilen hususlara uygun harekette bulunmayı kabul etmiş sayılırlar.
DENGE GAZETESİ: Şube Başkanının yetki ve görevleri nelerdir?
HÜSEYİN PEKŞEN: Şube başkanının görev, yetki ve sorumlulukları, şubeyi her türlü toplantı ve kurullarda temsil etmek veya temsilci göndermek, şube yönetim kuruluna, temsilciler kuruluna ve kurulacak komisyonlara başkanlık etmek, şubedeki büroların her türlü iş ve işlemlerini incelemek ve denetlemek, şube adına basın toplantısı yapmak, beyanatta bulunmak ve yanlış haberleri tekzip etmek, şube yönetim kurulunun diğer ilgili üyeleri ile birlikte yazışmaları, muhasebe ve muamele evrakını imzalamak, mali mevzuata uygun olarak harcamaları kontrol etmek ve banka çeklerini imzalamak, şube denetleme kurulu raporunu şube yönetim kurulunun ilk toplantısına getirmek, konfederasyona bağlı diğer sendika şubeleri ile diyalog kurmak, yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda şube yönetim kuruluna bilgi vermek ve yapılacak çalışmalar için görevlendirmeler yapmak, sendikal faaliyetlerde yerel televizyon, radyo, gazete, dergi ve bu gibi yayın araçlarından yararlanmak, merkez yönetim kurulunun vereceği yetki çerçevesinde; konser, tiyatro, sergi, seminer, panel, konferans ve benzeri organizasyonları yapmak, çalışma ve malî raporlar hazırlayıp, şube genel kurulu delegelerinin bilgisine sunmak, ziyaret, kutlama, tebrik, taziye ve bunun gibi sosyal etkinliklere katılmak, şube faaliyetlerinin koordinasyonu ile ilgili her türlü tedbiri almaktır.
DENGE GAZETESİ: Sendikayı diğer sendikalardan ayıran özellikler nelerdir ve ne olmasını istiyor?
HÜSEYİN PEKŞEN: Hür Sendikacılık ilkeleri içerisinde üyelerimizin ekonomik, sosyal, mesleki hak ve menfaatlerini koruyacağız ve geliştireceğiz. Hak aramada yapıcı, diyalog ve uzlaşmadan yana, inançlı, kararlı, ilkeli ve sorumlu kitle sendikacılığı yapacağız. Memurları köle ve kapı kulu gören anlayışla, her platformda mücadele edeceğiz. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne sahip çıkacağız. Temel hak ve hürriyetleri yok etmek isteyenlerle mücadele edeceğiz. Demokratik ilkelerden sapmayacağız. Milli ve manevi değerle bağlı ve saygılı olacağız. Devletin bir kişi veya zümre tarafından yöneltilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak isteyenlerle; dil, ırk ve mezhep ayırımı güden ve bu yolda faaliyette bulunan kişi ve kuruluşlarla mücadele edeceğiz. Kaygılar ortak, hedefler ortak, değerler ortak. O zaman; adaletli ücret, itibarlı hizmet ve insanca yaşamak için; aile sorumluluklarımızı yerine getirebilmek için yaptığımız iş, insanlık haysiyeti ile uyumlu adil bir ücret, daha iyi çalışma şartları, iş güvenliği ve mesleki saygınlık için, Türk Diyanet Vakıf-Sen çatısı altında hak mücadelesine katkı sağlayalım...