Kazı sezonu başlıyar

Kazı sezonu başlıyar
Samsun'un Bafra ilçesinde 34 yıldır sürdürülen İkiztepe kazılarının bu yılki bölümü 31 Temmuzda, Vezirköprü ilçesinde geçen yıl başlatılan Oymaağaç kazılarının bu yılki bölümü ise 01 Ağustosta başlatılacak.

İkiztepe kazı Başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Dündartepe'de 1940 yılında kazı yapan arkeologlar tarafından keşfedilen İkiztepe'de, 1974 yılından bu yana sürdürülen kazıların bu yılki bölümünün 31 Temmuzda başlanacağını söyledi. Kazıda 22 kişinin görev alacağını belirten Bilgi, kazının 25 Ağustosa kadar süreceğini ve bu yıl kazılarda mimari katları ortaya çıkarmaya çalışacaklarını kaydetti.

1974 yılından beri süren İkiztepe kazılarında Eski Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Erken Hitit (MÖ 1900-1800) dönemine ait çok sayıda eser ve kalıntı bulundu. Ayrıca Helenistik döneme (MÖ 330-30) ait anıt mezar ortaya çıkarıldı. İkiztepe'deki kazılarda elde edilen arkeolojik parçalar arasındaki en ilginç buluntular ise ameliyatlı kafatasları oluşturuyor. Kazılarda ortaya çıkarılan buluntular ise Samsun Etnoğrafya Müzesi'nde sergileniyor.

OYMAAĞAÇTA KAZILAR 1 AĞUSTOS'TA
Öte yandan, Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Vezirköprü ilçesi Oymaağaç köyü sınırlarındaki Oymaağaç Höyük'te geçen yıl Hititler'in dini merkezi Nerik'in izlerini bulabilmek için yapılan kazıların bu yılki bölümü 1 Ağustosta başlatılacak. Kazılar Almanya'nın Freie Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesinden Doç. Dr. Rainer Czichon'un başkanlığında 20 kişilik bir ekiple ekim ayına kadar sürdürülecek. Ekip, 2006 yılında yapılan yüzey araştırmasında ve jeomagnetik haritada toprak altında rastlanan mabedi ortaya çıkarmaya çalışırken, geçen yılki kazılarda söz konusu binanın güneyinde bir duvar bulundu. Kazılarda ayrıca dini törenlerde kullanılan küçük kaplar ve höyüğün üstünde Roma dönemine ait olduğu düşünülen mezarlar bulundu. Kazıların bu yılki bölümünde mabedi ortaya çıkarmaya çalışacak ekip, mabette çivi yazılı arşivleri ve seramik mühürleri bulmayı planlıyor.

BÖLGEYE ÖNEM VERİLİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Gerda Henkel Vakfı, Freie Universitesi, Deutsche Orient-Gesellschaft, Bilkent Üniversitesi, Knödler Decker Vakfı, Dresden Teknik Üniversitesi, Tepe Knauf ve özel sponsorların desteğiyle sürdürülen kazının 10 yıl sürebileceği ifade ediliyor. Nerik'in Hititlerin en önemli dini merkezi olduğuna inanılıyor. Hitit dönemine ait önemli bulguların elde edildiği İkiztepe kazılarından sonra Oymaağaç kazısı Samsun ve yöresindeki önemli ikinci kazı olarak biliniyor.