Kemoterapiden Sonra Saçlar Ne Kadar Zamanda Uzar?
Kanser herhangi bir doku veya organda düzensiz kontrolsüz olarak fazla sayıda hücre bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Görülme oranı hem dünyada hem ülkemizde oldukça fazladır. Tedavisi ise kanserin evresine göre değişmekle beraber, cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ile olabilmektedir.
Kemoterapi Nedir?
Kemoterapi, vücuda damar yolu ile verilen kimyasallar vasıtasıyla veya ağızdan tablet şeklinde alınarak gerçekleştirilir. Cerrahi müdahale ile kötü huylu tümör vücutta çıkarılacak olsa bile öncesinde kanser hastalarına düşük yoğunlukta kemoterapi kürleri uygulanır. Cerrahi müdahale sonrasında da kemoterapi seanslarına devam edilir.
Kemoterapinin amacı, vücutta kontrolsüz çoğalan kötü huylu hücrelerin gelişimlerini durdurmak veya yavaşlatmaktır. Cerrahi öncesinde verilen kemoterapi tümörün küçülmesine yardımcı olur, cerrahi sonrası verilen kemoterapi ise tümörün başka doku veya organlara metastaz yapmasını engeller.
Kimyasal Tedavinin Yan Etkileri
Kemoterapinin yan etkilerinin şiddeti kürün yoğunluğuna ve hastanın durumuna bağlı olarak değişir.
En bilinen yaygın yan etkileri şöyledir;
- Halsizlik, yorgunluk hali
- Bulantı, kusma
- İştahsızlık
- Kabızlık, ishal
- Kas ağrıları
- Kansızlık
- Enfeksiyona karşı dirençsizlik
- Saç dökülmesi
Tedavi Sonrası Saçlar
kemoterapi sonrası hastanın psikolojisini oldukça etkileyen ve sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kemoterapi hızla çoğalan kötü huylu kanser hücrelerinin gelişimin durdururken, vücudumuzda hızla yenilenen saç hücrelerini de etkilemekte ve saçları dökmektedir.
Genellikle saçlar ilk kemoterapi kürünü aldıktan 2-3 hafta sonra dökülmeye başlar
Tedavi Sonrası Saçların Tekrar Çıkması
kalıcı değildir. Saçların tekrar uzaması kemoterapinin sonrasında hemen saçlarımız uzamaya başlamaz. Çünkü verilen kimyasal ilaçların vücudu terk etmesi ve sağlıklı çoğalan hücrelerin üzerinden kimyasal baskının kalkması için belli bir zaman dilimine ihtiyaç vardır.
Genellikle son alınan kemoterapi tedavisi sonrasında 1-2 ay içerisinde yeni saçlar çıkmaya başlar. Bu durum kanser türüne, alınan kemoterapi maddesine, kürün sayısına, hastanın vücut direncine göre farklılık gösterebilir.
yeni uzayan saçlar eski saçlara nazaran daha ince telli, zayıf, tüy gibi olur. Zaman geçtikçe saç kökleri güçlenir ve normal saç gibi olmaya başlar. Bu dönemde yeni çıkan saçlar daha hassas olacağından saçların bebek şampuanı ile yıkanması önerilir.
Kaynak:
https://www.newhair.com.tr/hizmetlerimiz/kemoterapide-sac-dokulmesi
https://www.newhair.com.tr/
https://www.newhair.com.tr/kemoterapide-sac-dokulmesi/
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.