Kendi küllerinden doğdu

Kendi küllerinden doğdu
Tekstil sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan Kuzey Yıldızı Tekstil ve Sanayi Ticaret Limitet Şirketi sahibi ve kurucusu Cemal Koloğlu,bazı tekstil firmalarının maliyet ve diğer avantajlar nedeniyle fabrikalarını yurtdışına taşıdıklarını belirtti

Türkiye'nin ihracatında lokomotif görevi üstlenen tekstil ve hazır giyim sektörü son zamanlarda yaşanan siyasi ve ekonomik kriz sürecinde büyük kayıplar yaşadı. Binlerce kişinin ekmek yediği konfeksiyon atölyeleri birer birer kapandı ve kapanmaya devam ediyor. Karadeniz'in en büyük tekstil üreticisi konumunda olan Samsun'da birçok sanayi sektöründe olduğu gibi tekstil sektöründe de çalkantılı bir süreç yaşanıyor. Türkiye'nin son bir yılda içine düştüğü siyasi ve ekonomik kriz süreci, bu çalkantılı dönemin belirleyici etkenleri olarak karşımıza çıkıyor. Pazarlarımıza giren Çin malları birçok sanayimizin korkulu rüyası olurken, bir zamanlar ihracatımızın gözdesi olan tekstil ve hazır giyim sektörü Çin istilasından en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. Kısaca on binlerce kişinin istihdam edildiği o şaşalı günler geride kaldı. Tekstil ve hazır giyim sektörümüz bugün can çekişiyor. Biz de bunun nedenini araştırmak için kriz ortamında bile büyüme trendini devam ettirebilen Samsun'da hazır giyim sektörünün gözde temsilcilerinden Kuzey Yıldızı Tekstil ve Sanayi Ticaret Limitet Şirketi'ne giderek, şirket sahibi ve kurucusu Cemal Koloğlu ile görüştük

ÇEKİRDEKTEN YETİŞME TEKSTİLCİ
Şu anda Samsun'da yüzlerce kişiye istihdam sağlayan Kuzey Yıldızı Tekstil'in temellerinin atılması çok eskilere dayanıyor. Cemal Koloğlu'nun babası ve Samsun'un en eski tekstilcilerinden olan Yaşar Koloğlu, Avrupa'dan eş dost vasıtasıyla getirttiği ikinci el elbise ticaretiyle ilk kez 1968'li yıllarda tanışmış hazır giyim sektörüyle. Aradan geçen kısa bir sürenin ardından neden kendim imal etmiyorum sorusunu kendine soran baba Koloğlu, şu anda TEDAŞ binasının olduğu yerde kendine küçük bir atölye kurmuş. Oldukça sancılı süreçler yaşanmış kuruluş aşamasında. Borçla kurduğu atölye dikkatsiz bir işçinin piriz de unuttuğu ütü yüzünden çıkan yangında yerle bir olmuş. Yılmamış yeniden sıfırdan başlamış baba Koloğlu. Cemal Koloğlu'nun teksil sektörüyle tanışıklığı da bu yıllara rastlamış.

'PARÇA BAŞI OVERLOK ÇEKERDİK'
O zamanlar daha sekiz yaşında olan Cemal Koloğlu," Dükkanda bulunan üç makinede parça başı overlok çekerdik. Babam da bunun karşılığında para verirdi. Ben de bu para karşılığında daha gayretli çalışırdım. Şimdi hazır giyim sektöründe ben var olabiliyorsam bunun temellerini o dükkan oluşturur. Şu anda çok yollar kat ettik. Ben şu anda babamdan ayrı olarak kendi tekstil imalathanemi kurdum. Babamın dükkanında üç kişiyle başladığımız yolculuk şu anda sadece benim tekstil fabrikamda 70 eleman istihdam edilmiş şekilde sürüyor."

'ÇİNLİLER SEKTÖR'DE BÜYÜK YARA AÇTI'
Koloğlu, son zamanlarda bütün sektörlere olumsuz etki yapan Çin mallarının tekstil sektöründe de onarılmaz yaralar açtığının altını çizerek şunları söyledi: " Özellikle Çin'den yapılan dampingli ithalat sektörü vurdu. Çinliler sektöre büyük zararlar veriyor. Başka bir deyişle tekstil ithalatında Çin başta olmak üzere 'Asyalılaşma' yaşanıyor. Sanayici Asya'dan alıp Avrupa'ya satıyor. Çünkü Türkiye'nin başta Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Endonezya, Ukrayna, Mısır gibi ülkelerle fiyat bazlı rekabet şansı kalmamış bulunuyor. Olay elbette yeni değil. Ülkemize kalitesiz, sağlıksız ve ucuz Çin ürünleri yıllardır giriyor: Mutfak eşyaları, çocuk oyuncakları, tekstil ürünleri, şapka, çorap, ağaç işleri, ayakkabı, deri mamulleri, cam işleri ve akla gelen her türlü araç gereç... Sonuç? Sektörde on binlerce işyeri kapandı, kapanıyor da."

'SAMSUN TEŞVİK KAPSAMI DIŞINDA BIRAKILDI'
Tüm bunlar olurken Karadeniz'in incisi olarak insanlara lanse edilen Samsun teşvik kapsamı alanı dışına itilerek kaderiyle baş başa bırakıldı.Bunun tüm sektörlere olduğu gibi tekstile yansımalarının oldukça kötü sonuçlar doğurduğunu ifade eden Koloğlu, "Samsun'da özel sektör kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışırken maalesef destek bulacağımız yerde köstek buluyoruz. Teşvik kapsamına alınan Karadeniz Bölgesi'nde varolan ve Samsun'u dört bir yandan çevreleyen şehirlerle nasıl bir rekabet şansımız olabilir. İnsanlara demek istenen şey; sen burada iş yeri kurma, istihdam sağlama Samsun'u terk et Samsun sorunlar içerisinde boğulsun. Bana kaç defa neden hala Samsun'da iş yapmaya çalışıyorsun diye soruyorlar? Ben bu şehrin insanıyım, boğulursam da burada düzlüğe çıkarsam da burada olacağım. Bakıyorum bazı tekstil firmaları maliyet ve diğer avantajlar sebebiyle fabrikalarını yurtdışına taşıyor. Herkesin kişisel tercihi ama ben dayanabildiğim noktaya kadar dayanacağım."