KETEM bölgenin umudu olacak

KETEM bölgenin umudu olacak
Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) açıldı. Bilindiği gibi kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açılışına Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Tahir Bayındır, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Sağlık İl Müdürü Mustafa Cem Güre, bazı daire müdürleri ve sağlık çalışanları katıldı.

7 MİLYON İNSAN KANSERDEN ÖLÜYOR
KETEM Sorumlu Hekimi Uzman Doktor Mustafa Erdem, kanserin bütün dünyada ve ülkemizde sıklığı artan bir hastalık olduğuna işaret ederek, ''Halen dünyada 11 milyon insanın kansere yakalandığı 7 milyon insanın ise yaşamını kanser nedeniyle yitirdiği bilinmektedir'' dedi.

HİZMETLER ÜCRETSİZ OLACAK
Erken teşhisin hayat kurtardığına işaret eden Erdem, KETEM'de verilecek hizmetlerin ücretsiz olacağını duyurdu. Erdem, kanser tarama, teşhis ve eğitim merkezlerinin en önemli amaçlarının toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama yöntemleri hakkında bilgilendirmek olduğunu söyledi.
Açılışın ardından Vali Güvençer, KETEM'in kurulmasındaki katkılarından dolayı Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Derici'ye plaket verdi.

Kat Mülkiyeti Kanununda yeni yapılacak değişiklikle bu uygulamadan vazgeçiliyor. Yasa Taslağının gerekçesinde, uygulamadan neden vazgeçilmek istendiği şu şekilde açıklandı:
''Düzenlemeler, tapu sicilinin güncel tutulmasını sağlamak ve bir kısım mali kayıpların giderilmesi amacıyla yapılmış ise de kanunun amacının ve getirdiği düzenlemelerin kamuoyunda yeterince anlaşılamamış olmasının yanında kanunda belirtilen yükümlülükleri yapmak istemesine rağmen, tüm kat maliklerine ulaşamayan vatandaşlarımızın süresi içinde kat mülkiyetine geçememeleri nedeniyle idari para cezasına muhatap olma ihtimalinin varlığı ve bu durumun vatandaş arasında önemli ölçüde panik ve huzursuzluğa yol açması gibi nedenlerle idari para cezası uygulamasından vazgeçilmesi öngörülmektedir.''

''SÜREÇ RE'SEN İŞLEYECEK''
Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Taslağı, kat irtifakı tesis edilmiş yapılar için re'sen kat mülkiyetine geçilebilmesini düzenliyor.
Taslağa göre, yetkili idarenin, kat irtifakı kurulmuş yapı tamamlandıktan sonra vereceği yapı kullanma izin belgesinin bir örneğini, 60 gün içinde ilgili Kadastro Müdürlüğüne göndermesi gerekecek. Böylece süreç başlatılmış olacak.
Taslakta, ''yapı tamamlandıktan sonra kat irtifakının, cins değişikliği ve kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve yasada belirtilen belgelere dayalı, talebe bağlı olmaksızın re'sen yapılacağı veya yaptırılacağı'' belirtildi.
Mevcut yasada 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçişi zorunlu kılan ve para cezası içeren geçici madde de şu şekilde değiştirildi; Bu kanun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya ilgili idarenin Tapu ve Kadastro birimlerine göndermesi üzerine cins değişikliği ve kat mülkiyeti re'sen yapılır.''