KİM DENETLEYECEK

KİM  DENETLEYECEK
6 ay önce TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşan ve önceki gün yürürlüğe giren, fırın ve pastanelerde sorumlu denetçi uygulamasını serbest hale getiren 5996 Sayılı kanunla ilgili tartışmalar bitmiyor

BAKANLIKTAN DESTEK İSTENDİ
Önceki gün yaptıkları basın toplantısı ile kanunun fırınlarda denetimsizliğe yol açacağını öne süren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şubesi, Tarım Bakanlığı'ndan fırınlarda ve pastanelerde sorumlu denetçiler olan ziraat mühendisleri için bütçe ayırmasını istediler.

YİĞİT ŞAŞIRTTI

Öte yandan, daha önce fırınların denetimi konusunda yetersizlikten şikayet eden Fırıncılar Odası Samsun Şube Başkanı Ali Yiğit, konu hakkında gazetemize ilginç açıklamalarda bulundu. Yiğit yeni yasanın Fırıncılar Odası Konfederasyonu'nun katkıları ile çıkarıldığını ve dün itibariyle fırınlarda ve pastanelerde işyeri sahipleri tarafından sorumlu denetçi çalıştırma zorunluluğunun ortadan kaldırıldığını belirtti. Yiğit, "Fırınlarda dün itibariyle sorumlu denetçi uygulaması ortadan kalktı. Zaten bundan önce sorumlu denetçi olarak görev yapan ziraat mühendislerinin ekmek çeşitliliği konusunda ve üretiminde bilgileri yoktu. Fırınlara gelmeden sadece maaşlarını alıyorlardı. Denetim konusunda bir sıkıntı olacağını düşünüyorum. Hatta daha kaliteli ekmek üretileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

DENETİMİ KİM YAPACAK

ZMO Samsun Şube Başkanı Murat Akar, yasanın 30 beygir gücü işletmelerde zorunlu denetçi çalıştırma uygulamasını işyerinin insiyatifine bıraktığına dikkat çekerek, bu durumun merdivenaltı üretimi ve kayıtsız çalışma oranını artıracağını dile getirdi. Akar, "Fırınlarda veya benzer yerlerde zabıtalar denetim yaptıkları zaman ortaya çıkan manzarayı hep birlikte görüyoruz. Bu piyasada dürüst üretim yapan hijyen kurallarına uyan esnafımızda var. Ama her yerde olduğu gibi kurallara uymayan esnaf arkadaşlarımız var. İşyerlerindeki denetimi kim yapacak soruyorum size?" diyerek tepki gösterdi.

YASA FIRINCILARIN BASKISI İLE ÇIKTI

Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli denetim elemanlarının yetersiz olduğunu belirten Akar, "Fırıncılar Odası bu ortamda kaliteli ekmek üretileceğini düşünüyor. Bu yasa geçtiğimiz senelerde Fırıncılar Odası Konfederasyonu'nun baskısı ve girişimleri ile çıkarıldı. Fırıncıların önce kendi içindekileri temizlemesi gerekiyor. Fırıncılar Odası denetimi kendi yapacak gibi bir izlenim yaratıyor" diye konuştu.

Zekeriya FIRAT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.