"KİMSE MÜSAADE ETMEZ"
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Çarşamba Şeker Fabrikası konusunda yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Genel Kurul’da yapmış olduğu konuşmasında Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılması konusunda destek isteyen İYİ Partili Yaşar, “ 1989 yılında yapılan Çarşamba Şeker Fabrikası bugün sektörün en genç fabrikalarından birisidir. Bu fabrikanın iki önemli özelliği bulunmaktadır. Pancardan olduğu gibi şeker kamışından da üretim yapabilen bir tesis konumundadır. Yani yılın 12 ayında çalışabilecek bir kabiliyete sahiptir” dedi. Türkiye'deki şeker üretiminin sadece yüzde 25'lik kısmının devletin elinde bulunan şeker fabrikaları marifetiyle üretildiğine de işaret eden İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, sözlerini şöyle dürdürdü:
MÜDAHALE ŞANSI KALMADI
“Yüzde 75'i de özelleştirme marifetiyle satılan fabrikalardan üretilmektedir. Devletin, elinde kalan bu yüzde 25'lik üretimle piyasaya müdahale etme şansı kalmamıştır. Bu nedenle, şekerin fiyatı yüzde 300, yüzde 400 artmıştır. Dolayısıyla, devletin bu regülasyon görevini tam manasıyla yerine getirebilmesi için ilave devlet yatırımlarını yapması gerekmektedir.
BİR MESAFE KATEDEMEDİK
Fabrikanın çalışmasına hiç kimsenin itirazı yok. Buna rağmen, Şeker Fabrikaları Genel Müdürüyle yaptığımız görüşmeler, aynı zamanda arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde bir mesafe ne yazık ki kat edemedik. Şeker fabrikasını devreye almak için 60 milyona ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu rahatlıkla sağlanabilir. Bugün, 150-200 milyon euroluk bir fabrikanın çürümesine bu salondaki, bırakın Samsun milletvekillerini, hiç kimsenin müsaade etmeyeceğini düşünüyorum. Bu konuda hepinizin desteğini istiyoruz; neticede bu hepimizin malı. Bu fabrika çalışmalı, böyle giderse yazık olur günah olur.
TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARI
Samsun’da ve Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan tarım danışmanlarımız ekonomik anlamda çok büyük sorunlar yaşamaktadır. Özellikle tarım danışmanları, maaşlarını ziraat odası başkanlarından alıyorlar. Ziraat odaları, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarında istihdam edilen 1.200 veteriner, ziraat mühendisi, ziraat teknikeri özlük haklarından yoksun ve zor şartlarda görev yapıyorlar. 2021 yılında net 2.580 lira maaş karşılığı görev yapan ziraat odalarında, üretici birliklerinde ve toplum kuruluşlarında görev yapan tarım danışmanları 2022 yılında 3 bin TL maaşla çalıştırılmaktadır. Bu ücret bugün asgari ücretin bile altındadır. Sizin de bulunduğunuz bölgelerde ziraat odalarına bağlı çalışan tarım danışmanları muhakkak vardır. Bu rakamlarla bu faaliyetin yapılmasının mümkün olmadığını bu salondaki herkes biliyor. Bununla ilgili muhakkak Mecliste bir düzenleme yapılması lazım, yapılacak bu düzenlemeye de her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu buradan ifade ediyoruz. Odaların ÇKS'den elde ettikleri gelirlerle bu arkadaşlarımızın maaşlarının ödenmesi mümkün değildir.
ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANLARI
Çağrı merkezi çalışanlarımız da büyük sorunlar yaşamaktadır. Türkiye genelinde ve özellikle Samsun Comdata Çağrı Merkezi çalışanları dünyanın en ağır işlerinden birini sadece asgari ücret karşılığı yapmaktadır. Genellikle yaygın olarak "home office" yöntemiyle evden çalışan müşteri temsilcilerinin evde yapmış oldukları harcamalar konusunda da sorunlar yaşamaktadır. Çalışanların evde yapmış oldukları masraflar hiçbir şekilde karşılanmıyor. Banka promosyonlarından da istifade edemiyorlar. Banka promosyonlarından yararlanmak isteyen çağrı merkezi çalışanları ayrıca yemek, elektrik gibi şirketlerin karşılaması yasal zorunluluk olan giderlerimiz de karşılanmasını istiyorlar. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı bir çalışma yapmayı planlıyor mu? merak ediyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.