KİREÇLENMEDE PRP YÖNTEMİ
Özel Clinic A Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği Uzm. Dr. Cengizhan Doğan, PRP tedavisinin bir tür semptom baskılama tedavisi olmayıp direk olarak hastalığı tedavi etmeye yönelik bir tedavi olduğuna dikkati çekti
Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisi hakkında yazılı bir açıklama yapan Özel Clinic A Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği Uzm. Dr. Cengizhan Doğan, “PRP tedavisi özellikle son birkaç yılda giderek artan bir şekilde kas iskelet sistemi hastalıklarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Yani doğal bir tedavi yöntemidir” dedi.
PRP NASIL ELDE EDİLİR?
Uzm. Dr. Cengizhan Doğan açıklamasına şöyle devam etti: “Hastadan damar yolu ile yaklaşık 30-40 cc kadar kan bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüplere alınır. Alınan kan tüp ile özel santrifüj işleminden geçirilir. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürer. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker. Üzerinde trombositten zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Özel sistem sayesinde trombosit hücreleri olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç (kalsiyum klorür) veya ozon gazı eklenir. PRP artık hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır.”
PRP VÜCUTTA NASIL ETKİ EDER?
“Trombosit temelde kanın pıhtılaşmayı sağlayan elemanı olup içerisinde büyüme faktörü (Growth Factor) ve bazı doğal koruyucu maddeler içerir” diyen Doğan şunları söyledi: “PRP yöntemi ile trombositten zengin plazma elde edilir ve eklenen ilaçla trombositler aktive edilir. Böylece trombositlerin içerdikleri büyüme faktörlerinin açığa çıkması sağlanır. Trombositten zenginleştirilmiş plazma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösterir. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırırlar. PRP’nin özellikle diz kireçlenmelerinde görülen kıkırdak zedelenmeleri ve aşınmaları üzerine iyileştirici etkisi gösterilmiştir. Bu gibi durumlarda PRP yavaş ortaya çıkan ama kalıcı tedavi sağlayabilmektedir.”
PRP NASIL UYGULANIR?
Tedavisi süreci hakkında da bilgi veren Doğan, “Tedavi edilecek bölgeye göre 1-3 ml kadar, bir kez yada belli aralıklarla 2-3 kez enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Bununla beraber yakın ara ile yapılan kortizon enjeksiyonu PRP tedavisinin etkinliğini düşürür” diye konuştu.
PRP tedavisinin iyileştirici etkisi ne zaman başlayacağı ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Cengizhan Doğan, “Enjeksiyondan sonra birkaç hafta içinde tedricen başlar ve iyileşme süreci 3 ay ile 12 ay arasında devam eder. Bu nedenle PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmaz. Ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer. Bununla beraber kortizon uygulamasında nerdeyse her 3 hastanın ikisinde gördüğümüz şikayetlerin tekrarlaması, PRP tedavisi sonrası pek gözlenen bir durum değildir” ifadelerini kullandı.
PRP UYGULAMASININ YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
Özel Clinic A Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği Uzm. Dr. Cengizhan Doğan açıklamasını şöyle sonlandırdı: “PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve şişme yapabilir. Bu etki 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur. Bu durumda buz uygulama ve basit ağrı kesiciler kullanılabilir. PRP tedavisi ile ilgili araştırma sonuçları genelde olumlu gelmekte ve yeni uygulama alanları bulmaktadır. Bu doğal tedavi yöntemi ile ilgili veriler henüz az olsa da sonuçlar umut vaat etmektedir. Biz de kendi kliniğimizde diz kireçlenmesi nedeniyle PRP uyguladığımız hastalarda son derece iyi sonuçlar almaktayız. Bu sonuçlar PRP tedavisinin, yaşlanan toplum ile birlikte çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diz kireçlenmelerinin tedavisinde geleneksel yöntemlere güçlü bir alternatif olduğunu göstermektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.