Kırmızı et tüketiminde 40 yaş üzerindekiler daha dikkat etmeli
Sindirimi zor besinler içerisinde yer alan et, yanında fazla miktarda karbonhidratla yenildiğinde, kolesterol ve kan şekeri düzeyinde ani yükselişlere sebep olabiliyor. Uzmanlar, kırmızı et tüketirken özellikle yüksek risk grubu içerisinde olanlar ve 40 yaş üzerindeki bireylerin dikkatli olmasını önerdi.
Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Bedia Sander, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmek için açıklamalarda bulundu. Taze ve yağlı et sağlığı bozabilir diyen Sander, "Sağlıklı bir yaşam sürmenin temel unsurlarından biri dengeli beslenmedir. Dengeli beslenmenin ilk basamağı olan protein ve güçlü bir protein kaynağı olan et ise özellikle çocuklar, gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için son derece önemlidir. Kırmızı etin kalori değeri, yağ miktarı, et kaynağının doğal ortamda beslenip beslenmediği, nasıl pişirildiği ve tazeliği altı çizilmesi gereken önemli noktalardır. Taze ve yağ oranı fazla olan etler, sağlığa daha çok zarar vermektedir." dedi.
Fazla et tüketiminin kalp ve tansiyon hastaları için riskli olabileceğini söyleyen Dr. Bedia Sander, "Kolesterol açısından zengin ve kalorisi yüksek olan kırmızı etin aşırı tüketilmesi kalp ve tansiyon hastaları için risklidir. Özellikle koroner kalp hastası, 40 yaşın üzerinde, az hareket eden, kilolu, kolesterolü ve tansiyonu yüksek olan hastaların kırmızı et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kırmızı et tüketimi ile birlikte sakatat tüketimi de ürik asit yüksekliğine neden olduğu için gut ve böbrek hastalığına yol açmaktadır." diye konuştu. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.