Kırmızı Kitap'lar Türkçe

Kırmızı Kitap'lar Türkçe
Üzerinde son rötuşlar yapılan demokratikleşme paketi ile çözüm sürecini hız kesmeden yürüten hükümet, diğer yandan terörü sonlandırma konusunda uluslar arası deneyimlere odaklandı...

Terörün sonlandırılması için uluslar arası literatür ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı. Başbakanlık Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadeleye ilişkin farklı ülkelerin yanı sıra AB ve BM tarafından hazırlanmış strateji belgelerini kitaplaştırdı.
Ulusal ve Uluslararası Terörle Mücadele Strateji Belgeleri' başlıklı yeni yayın, terörle mücadele alanında bugüne kadar var olan bilgi eksikliklerini gidermeyi amaçlıyor. Müsteşarlığın, terörle mücadelede dünya tecrübelerinin Türkiye'ye kazandırılması için kaynak kitap olarak tasarladığı yeni yayının hazırlığında dünya literatüründe titiz bir tarama gerçekleştirildi. 380 sayfa olan kitapta, ABD, Hollanda, İngiltere ve İsveç ile AB ve BM tarafından hazırlanmış olan önemli terörle mücadele strateji belgelerinin tümüne yer verildi.
TOPLUMA KAZANDIRMA DA VAR
Ulusal ve Uluslararası Terörle Mücadele Stratejileri' adlı kitabın önsözünü kaleme alan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Doç. Dr. Ulvi Saran, diğer ülkelerin ve ilgili uluslararası kuruluşların geliştirdikleri bu politika ve stratejilerin yakından izleneceğini söyledi. Saran, mukayeseli bir bakış açısıyla bu alanda yürütülecek çalışmalarda dikkate alınmalarının Türkiye'nin terörle mücadelesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Saran, şunları dile getirdi: "Bu strateji belgelerinde radikalleşme ve aşırılıkçılık ile terörü yaratan koşullarla mücadeleye yönelik önleyici tedbirlerin yanı sıra teröre bulaşmış kişilerin rehabilitasyonu ve topluma yeniden kazandırılması gibi hususlara da yer verildiği görülmektedir. Terör eylem ve suçlarının etkili bir şekilde takibi ve soruşturulması da ayrı bir yer tutmaktadır."
HOLLANDA BELGESİNDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Kitapta yer alan Hollanda Terörle Mücadele Strateji Belgesi'nde Türkiye ile ilgili bir bölüm de yer alıyor. Kitabın 261. sayfasında yer alan ifade şöyle: "Türkiye ve Endonezya'nın toplumun direncini artırma, yerel hükümetleri radikalleşmenin tehditlerine karşı uyarma, radikalleri tecrit etme deneyimleri, Hollanda için bir bilgi ve anlayış kaynağı olabilir. Hollanda'nın terörle mücadele politikasını, özellikle de uygulamasını geliştirmek için bu bilginin yoğunlaştırılması gerekmektedir."
SÜREÇTE DİKKATE ALINAN BELGELER
Kitapta, BM Küresel terörle Mücadele Stratejisi ile AB Terörle Mücadele Stratejisi belgeleri de 12'şer sayfa olarak yer alıyor. Türkiye'nin çözüm sürecinde de dikkate aldığı belirtilen AB, BM ve bazı batılı ülkelerin strateji belgeleri KDGM tarafından kitaplaştırıldı.
Bu strateji belgelerinde özellikle terörü önlemeye yönelik kapsamlı bir çerçevenin sunulduğu ve geniş bir yelpazede değişik tedbirlere yer verildiği görülüyor. Yine bu belgelerde, terörle mücadelenin temeli olarak hukuk devleti ve insan haklarına saygının altı çiziliyor.
KDGM yayınları, bugüne kadar 'Sessiz Devrim, Türkiye'nin Demokratik Değişim ve Dönüşüm Envanteri', 'İnsan Hakları ve Terörle Mücadele', 'Bütün Boyutlarıyla Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi' gibi yayınlar hazırlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.