Kış mevsiminde aşırı soğukla baş etmenin yolları
Uzmanlar, evin kışa hazırlanarak ve soğuklar boyunca güvenlik tedbirlerine dikkat edilerek tehlikelerden ve hastalıktan
Kış mevsiminde aşırı soğukla baş etmekte en etkili yöntemin, önceden korunma tedbirlerini almakla mümkün olduğu belirtildi. Uzmanlar, evin kışa hazırlanarak ve soğuklar boyunca güvenlik tedbirlerine dikkat edilerek tehlikelerden ve hastalıktan korunabileceğini bildirdi.
Evi kışa hazırlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, "Eviniz sobalıysa, bacayı her yıl kış gelmeden temizletin. Şömineli evler için de aynı tedbir geçerlidir. Bina dışında açıktan geçen su borusu varsa, donmaması için çevresini sararak izole edin. Kapı ve pencere aralıklarını fitil ile mümkün olduğu kadar izole edin ya da kapı ve pencereleri ısıcam vb. malzemelerle yenileyin" önerisinde bulunuyor.
Ev içinde güvenlik konusunun da önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, soba, şömine ya da elektrikli ısıtıcı kullanılıyorsa, dikkatli olunmasını istedi. Uzmanların önerisi şöyle: "Kuru tozlu bir yangın söndürücüyü el altında bulundurun. Şöminede kağıt yakmayın. Gazlı ya da katalitik sobanız varsa, odayı yeterince havalandırın. Soba üreticisi ne tür yakıt öneriyorsa onu kullanın. Başka şeyler yakmaya çalışmayın. Baca çekmiyorsa, odun-kömür sobası ve şömineyi yakmayın. Yatarken kömür sobasını söndürün. Elektrik sobasının kordonu yıpranmış ya da kıvılcım çıkarıyorsa, kullanmayın. Elektrik sobasını perde, koltuk, yatak gibi alev alabilecek eşyalara yaklaştırmayın. Sobanın üzerinde yemek ve su bırakmayın. Çocukların sobaya yaklaşmasını önleyin".
Katalitik soba yakarken veya yemek pişirirken zaman zaman odayı havalandırmak gerektiğini kaydeden uzmanlar, ancak bunun dışında, ısıyı mümkün olduğu kadar içeride tutmaya çalışmak gerektiğini ifade etti. Uzmanlar, "Kapı ve pencereleri gereksiz yere açmayın. Kullanmadığınız odaları kapalı tutun. Oda kapılarının altını bez ya da halı parçasıyla tıkayın. Hava kararınca perdeleri kapatın" önerisinde bulunuyor.
Sürücülerin de araçlarını kışa hazırlamasının önemini vurgulayan uzmanlar, şunları kaydetti. "Kışın yolda karşılaşabileceğiniz pek çok tehlikeyi önceden hazırlık yaparak ortadan kaldırırsınız. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmeyin. Ek olarak, her sonbaharda, radyatördeki antifriz seviyesini kontrol ettirip gerekliyse antifriz koyun. Sileceklere su yerine buzlanmayı önleyen sıvılardan koyun. Yıpranmış lastikleri değiştirin, lastiklerin hava basıncını kontrol edin. Kış boyunca buzlanmayı ve boruların tıkanmasını önlemek için benzin deposunu hep doluya yakın tutun".
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.