Kış sebzeleri daha güvenli

Kış sebzeleri daha güvenli
Kış sebzelerinde ilaç kalıntısının yok denecek kadar az olduğu bildirildi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bölgede tarımsal ilaçların en çok fındık bahçelerinde, yazlık sebzelerde, meyve bahçelerinde ve özellikle çeltik üretim alanlarında kullanıldığını belirtti.

Kışlık sebzelerde tarımsal ilaçların yok denecek derecede kullanımının az olduğunu vurgulayan yetkililer, İyi Tarım Uygulamaları ile kışlık sebzelerin ihracat şansının artırılmaya çalışıldığını anlattılar.

OVALAR KIŞLIK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUN
Çarşamba ve Bafra ovalarının iklim ve toprak şartları yönünden kışlık sebze yetiştiriciliğine son derece uygun olduğuna işaret eden yetkililer, Samsun İl Tarım Müdürlüğü olarak, üründe ilaç ve gübre kalıntısı bırakmadan, tarladan sofraya sağlıklı gıda üretimini sağlamak için 2005 yılında İyi Tarım Uygulamaları'na başlandığını kaydettiler,

"GLOBAL GAP" SERTİFİKALI ÜRÜN YETİŞTİRİLECEK
Kışlık sebze yetiştiriciliğinde 2005 yılında Bafra ve Çarşamba ilçelerinde toplam 864 dekarda, 2006 yılında Çarşamba ve Bafra'da 2 bin dekarda, 2007 yılında Bafra'da bin 100 dekarda kışlık sebze üretiminde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik uluslar arası geçerliliği olan ''Global Gap'' sertifikalı ürün yetiştirmenin temelinin atıldığını anlatan yetkililer, 2008 yılında ise Bafra'da 600 dekarda karnabahar, 300 dekarda brokolinin Global Gap sertifikalı üretiminin yapıldığını bildirdiler.

İLAÇ KALINTISI YOK DENECEK KADAR AZ
Kış sebzelerinde ilaç kalıntısının yok denecek kadar az olduğu kaydeden yetkililer, besin değerlerinin yanı sıra tarımsal ilaç kalıntısı açısından da en güvenli sebzeler olan brokoli, karnabahar, kırmızı baş lahana, beyaz baş lahana, Brüksel lahanası gibi sebzelerin güvenli tarım uygulaması kapsamında ihracat şanslarının da giderek arttığını ifade ettiler.