Kivide ''bakteriyel kanser'' riski uyarısı

Kivide ''bakteriyel kanser'' riski uyarısı
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kivi üreticisini serin, sürekli yağmurlu ve yüksek nispi neme sahip alanlarda yetişen kivilerde oluşabilecek ''bakteriyel kanser'' riskine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Organizasyonu (EPPO) alarm listesinde yer alan, Türkiye'de de ilk tespiti yapılan ve kivi türlerinde risk oluşturabilecek ''bakteriyel kanser'' hastalığının sadece kivi türlerinde hastalık oluşturduğu belirtildi. Hastalığın yapraklarda koyu kahve renkli, köşeli, etrafında sarı haleler olan lekelerle başladığının vurgulandığı açıklamada, hastalığın ilerlemesiyle bu lekelerin büyüyerek birleştiği ve yaprağın ölmesine neden olduğu kaydedildi.


Serin ve sürekli yağmurlu alanlara dikkat

Serin, sürekli yağmurlu ve yüksek nispi neme sahip alanların hastalık için en uygun koşulları oluşturduğuna dikkati çekilen açıklamada, bu nedenle üreticilerin bahçe kontrollerini yağışların bol, sıcaklıkların düşük olduğu Nisan-Haziran ayları arasında yapması gerektiği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, üreticilere bahçe kontrollerini yaparak, hastalık belirtilerine sahip bitkilere ait numunelerle kendilerine en yakın il ya da ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gitmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.