Kızamıkçık aşısı kabusu
CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, 'Aşı uygulaması sırasında ve sonrasında gebe olduğu saptanan kadın sayısı' ile 'Aşı sonrası gebelik semptomlarının nedeni ile kürtaj olan kadın' sayısını sordu. Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Cem Şahan ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak, uygulamanın sadece aile hekimliği pilot illerinde ve miadı çok yakında dolacak aşılarla yapıldığını ileri sürdü.
GEBELERE YAPILMAMASI GEREKİR
TBMM gündemine getirdiği soru önergesinde, kızamıkçık aşısının gebeliğin ilk üç ayında kontrendike (istenmeyen yan etki yaratabilir) olduğunu ifade eden CHP'li Haluk Koç, Samsun'da kızamıkçık aşısı uygulamaları sırasında çok sayıda kadının aşı sırasında gebe olduğu ya da aşı sonrasında gebe kaldığı, birçok kadının gebeliklerini kürtajla sonlandırdığı, kadın doğum uzmanları ve toplum sağlığı merkezlerince Samsun Tabip Odası'na bildirilmiştir. Ayrıca aşı uygulanan kadınlarda yaygın artrit (ağrılı eklem rahatsızlığı) şikayetleri görülmüştür dedi.
Uzman Dr. Cem Şahan ise, gebeliğin erken döneminde, düşük, ölü doğum, bebekte göz, kalp veya sinir sistemini ilgilendiren ciddi doğumsal anomalilere yol açan kızamıkçık aşısı uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu.
KÜRTAJA MECBUR KALDILAR
Sağlık Bakanlığı'nın 11 Haziran 2009 tarihinde Aile Hekimliği pilot illerinde kızamıkçık aşısı uygulaması başlattığını ifade eden Şahan, Kayseri ve Samsun'da aşı sonrası gebelik vakaları olduğu bilinmektedir. Diğer pilot illerde de yüksek olasılıkla durum aynıdır. Yine uzman raporlarına göre aşı sonrasında gebe olunduğunun öğrenilmesi halinde gereken, yetkin bir doğumöncesi tanı merkezinde izleme, gebe kadının paniğe kapılmasına yol açmadan bilgilendirme, hastalık yönünde pozitif bulgu yok ise kürtaj uygulamama olarak tanımlanabilir. Oysa biliyoruz ki, çok sayıda gebelik kürtajla sonlanmıştır. Maalesef bunlar arasında, uzun yıllardır infertilite tedavisi görüp gebe kalmış ve bu uygulama ile bebeğini yitirmiş çiftler de vardır dedi.