Komşu ülkelerin ticaretini hiçbir şey engellememeli

Komşu ülkelerin ticaretini hiçbir şey engellememeli
Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, komşu ülkeler arasındaki siyasi uyuşmazlıkların ticaret alanında engel teşkil etmemesi gerektiğini söyledi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından Samsun Anemon Otel'de gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan 'Sınır Ötesi İşbirliği İş Forumu'na Orta Karadeniz Bölgesi illeri valileri, belediye başkanları, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere birçok bölge ülkesinden de davetli katıldı.

Bu sene üçüncüsü düzenlenen ve amacı Karadeniz kıyısında bulunan ülkeler arasından yatırım ve iş imkânları sağlamak olan iş forumunun açılışında konuşan Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, bölge ülkeleri arasından yeni bir kalkınma anlayışı ile çalışma başlattıklarını belirtip şöyle konuştu: “Temel hedef ve vizyonumuz sadece ülkemizin değil bölge ülkeleriyle başta ticaret olmak üzere her alanda iş birliğinin artırarak bölgenin topyekün kalkınmasıdır. Hükümetimizin 2023 hedefleri doğrultusunda hazırlanan 10'uncu kalkınma planının 4 temel ekseninden bir tanesi de kalkınma için bölgesel iş birliği ekseni oluşturmaktadır. Onuncu kalkınma planının 4 temel ekseni var. Bunlardan bir tanesi 'nitelikli insan güçlü toplum' ikincisi 'yenilikçi üretim istikrarı yüksek büyüme' üçüncüsü ise 'yaşanabilir mekânlar, sürdürülebilir çevre' dördüncüsü de 'kalkınma için bölgesel iş birliği' dir. Kalkınma için bölgede işbirliğine çok büyük önem vermekteyiz. Bu konuda temel politikamız ortak yarar temelinde ticari ilişkiler başta olmak üzere tüm alanlarda komşu ve bölge ülkelerde ilişkilerimizi geliştirmektir. Komşu ülkeler arasında zaman zaman siyasi politikalarda farklı yaklaşımlar, bakış açıları hiç şüphesiz ki olabilir, bu doğaldır. Ama bu farklı siyasi yaklaşımlar hiçbir zaman ticaretin önünde, ekonomik iş birliğinin önünde bir engel teşkil etmemelidir. Ekonomi, ticaret ve yatırım alanındaki iş birlikleri hiçbir nedenle sekteye uğramamalıdır.” dedi.

Daha önce iki kez yapılan benzer bir forumun sadece Rusya iş forumu adı altında yapıldığını hatırlatan Samsun Valisi İbrahim Şahin de şimdi düzenlenen forumda Karadeniz'e komşu ülkeleri kapsadığını çok sayıda ülkeden misafirlerin toplantıya katıldığını söyledi. İş formu adı altında düzenlenen toplantıların amacının 'kazan-kazan' şeklinde olduğunu vurgulayan Şahin konuşmasına şöyle devam etti: “Bu toplantılar ile kazan-kazan yöntemini sonlandıracak hem kuzey taraftaki ülkelerin yatırımcılarını Samsun, Çorum, Tokat ve Amasya'da buluşturmak hemde bu bahsettiğim illerin yatırımcılarını karşı ülkelerin iş adamlarıyla bir araya getirip belki karşı tarafta ama daha çok bizim taraf ne tarz yatırımlar yapılabiliri tartışmak. Samsun'un ihracat rakamları önümüzdeki hedef olarak 1 milyar doların üzerine çıkması gerekirken sadece Samsun değil Çorum, Amasya ve Tokat'ın ihracat rakamları 730 milyon dolar civarında. Eğer biz ihracat rakamlarını yukarı çekmek zorundaysak mutlak suretle katma değeri yüksek ürünleri üretmek ve bunları ihraç ürünleri haline getirmek zorundayız. Bunun yolu ise bu tarz toplantıların düzenlenmesidir. Bu toplantıların hem bölgemizde hem de şehirlerimizde sayısını arttırmamız gerekiyor.”

Konuşmaların ardından OKA Yönetim Kurulu Başkanı Tokat Valisi Cedet Can, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomak Tekin ile Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir arasından; OKA projesi kapsamında yapılacak olan “Amasya Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanların Oluşturulması, Yenilebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi” için güdümlü protokol imzalandı. İmza töreni sonrası iş forumunu düzenlenen “Uluslararası yatırım ticaret eğilimleri ve ihracata yönelik iş birliği” konu başlıklı panel ile devam etti.CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.