Konfeksiyon teşvik bekliyor
Samsun'da üretim yapan konfeksiyon sektöründe 200'e yakın atölye var. Bu atölyelerde yaklaşık 10 bin kişi çalışıyor. Sektörün sorunlarını dile getiren işverenler üç sorunun altını çizdi: Makina parkurlarının yenilenmesi ile ilgili kredi kolaylığının sağlanması. SSK primlerinin düşürülmesi. Son olarak da hammadde ile ilgili teşvik programlarının oluşturulması.
TEŞVİK ŞART
Samsun Terziler Konfeksiyoncular ve Benzeri Giyim Sanatkarları Odası Başkanı Turgay Karadeniz, odanın yaklaşık 600 üyesi olduğunu ve SSK sigorta primlerinin yüksekliği ile sektörün teşvik programlarından yararlanamamasının üreticiyi etkilediğini söyledi. Üretim yapan konfeksiyon atölyeleri için farklı ekonomik programlar uygulanmasını isteyen Karadeniz şunları söyledi: "Zaten diken üstünde olan işveren, rekabet ortamının eşit olmamasından dolayı çok zorluk yaşıyor. Samsun teşvik dışında. Çevre iller birçok imkandan yararlanırken Samsunlu esnaf bunlardan yararlanamıyor. Rekabet şansları yok. Ayrıca büyük markaların merkeze gelmesi ve marketler sektörü etkiliyor. Markette çoraptan, pantolona kadar herşey satılıyor. Oysa herkes kendi işini yapmalı".
AYDA İKİ KEZ İŞ DURDURDUK
18 yıldır tekstil işi yaptığını vurgulayan Sezgin Konfeksiyonun sahibi Osman Sezgin, Şubat ayı içinde 15 gün işleri durdurduklarını söyledi. Bünyesinde 40 kişinin çalıştığını belirten Sezgin, üç yıldır aynı fiyata pantolon diktiklerini kaydetti. Sezgin, "Son 3 yıldır işlerimiz dibe vurdu. Önümüzde bir ışık da yok. Günlük yaşıyoruz. Haftalık kapasitemiz 2 bin 500 adet. Bir ay içinde birer hafta olmak üzere iki kez üretime ara verdik. Kapasite bin 500 pantolona düştü. Çıkan bu rakam da işleri çevirmeye yetmiyor. Zarar ediyoruz. Elektriğe, SSK'ya zam geliyor. Ama biz de hala eski fiyata pantolon dikiyoruz. Yaşadığımız krizin ötesinde bir durum." dedi.
ONBİN KİŞİ İŞSİZ KALIR
"Bugün atölyeler kapılarını kapatsa 10 bin kişi işsiz kalır" diyen Cobana Sportif Tekstilin sahibi Ali Çoban, Samsun'da tekstil ile ilgili özel bir programa ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Samsun'daki atölyelerin zor durumda olduğunu kaydeden Çoban, "Samsun için tekstille ilgili özel teşvik planına ihtiyaç var. Üretime dayalı sektörde büyük sıkıntı var. Bizler üretilecek yeni planların arkasındayız. Bu noktada yerel yöneticilere ve milletvekillerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bu işi gerçek anlamda masaya yatırmalılar. Üretim yapan sektöre büyümesi için imkânlar tanınmalı. Makina parkurlarının yenilenmesi ve SSK primleri konusunda iyileştirmeler yapılmalı.
Bülent Karslıoğlu