Korkmadan terlik giyin

Korkmadan terlik giyin
Ayak tırnaklarındaki mantardan dolayı yaz aylarında terlik veya açık ayakkabı giymekten kaçınanlar için lazerli tedavi umut oldu.

Tırnak veya deriye zarar vermeyen, “nokta atışı” yapan tedaviden iki seansta sonuç alınabiliyor. Lazerle tırnak mantarı tedavisiyle ilgili bilgi veren dermatoloji uzmanı Dr. Ekrem Civaş, toplumda çok sık rastlanan bir enfeksiyon olan tırnak mantarının, ciddi bir rahatsızlık oluşturmadığını, tedavisinin ise aylarca sürdüğünü bildirdi. Yaz aylarının başlamasıyla ayak tırnaklarındaki mantardan kaynaklanan kötü görüntünün hastaları rahatsız ettiğini, bu durumun özellikle plaj ve havuz kenarlarında terlik ve açık ayakkabı giymekte sıkıntı çeken hastalarda kaygı yarattığını ifade eden Civaş, hastalığın, havuz, sauna ve otel banyoları gibi ortak alanların yaygın kullanımı nedeniyle başkaları için de risk oluşturduğunu belirtti.

"İLAÇLI TEDAVİDE SORUN YAŞIYOR"

Tırnak mantarının ağızdan alınan ilaçlarla tedavisinde sorunlar yaşandığını anlatan Civaş, “Bu tedavide ilaçların 3 ay süre ile ağızdan alınması gerekiyor. Bu ilaçlar karaciğerde toksik etki yaratabildiği gibi, hastalar kısa sürede sonuç alınamadığı için tedaviyi yarıda kesiyor. Lazerli tedavi ise hem daha etkin hem de karaciğer ve diğer organlar üzerinde bir yan etki oluşturmuyor” şeklinde konuştu. Lazerli tedavinin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nce (FDA) de onaylandığını ifade eden Civaş, ilaç tedavisinin etkinliğinin yüzde 50, lazerle tedavinin ise yüzde 70 olduğunu vurguladı.

"AĞRI YOK"

Tırnak kökünün lazerle ısıtıldığı tedavinin tamamen ağrısız ve güvenli olduğunu ifade eden Civaş, şu bilgileri aktardı:
“Tedavi sırasında, lazer yüzeyde yayılmadan, tırnak veya deriye zarar vermeden doğrudan cilt altına gönderiliyor. Problemli tırnağa yoğunlaşılarak nokta atışlarla mantarın çevresindeki damarlar ısıtılıyor. Tedavi süresi, enfekte tırnak sayısına bağlı olarak sadece 10-20 dakika sürüyor. Genelde 2 seansta sonuç alınabiliyor.”
Uygulamanın hastada herhangi bir ağrıya neden olmadığını kaydeden Civaş, “Tedavi sırasında hastalar genellikle bir sıcaklık hisseder. Bu durumda diğer tırnağa geçip hastayı rahatlatırız” diye konuştu. Tedavinin hemen sonrasında önemli bir değişiklik gözlenmediğini, yeni tırnağın çıkmasıyla eski görüntünün yavaş yavaş kaybolduğunu ifade eden Civaş, işlemden 24 saat sonra oje ya da parlatıcı uygulanabileceğini bildirdi.

"SİĞİLLERDE DE ETKİLİ"

Lazerle el, ayak ve yüz gibi bölgelerdeki siğillerin de tedavi edilebildiğini belirten Dr. Ekrem Civaş, “Lazerle siğilin beslenmesini sağlayan damarsal yapılarda hasar oluşturularak daha kolay ve etkin tedavi sağlanabiliyor” dedi.
Bu rahatsızlıkta da 15-30 gün arayla 2-4 seans uygulandığını anlatan Civaş, lokal anestezi gerektirmeyen işlem sonrasında vücutta bir iz kalmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.