Kraliçe Elizabeth'in dinçliği

Kraliçe Elizabeth'in dinçliği
OMÜ Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Elmacıoğlu, "Kraliçe Elizabeth'in yaşına rağmen dinçliği dünyanın hedeflediği sağlık ve yaşam kalitesinin göstergesidir" dedi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Kraliçe Elizabeth'in yaşına rağmen dinçliği dünyanın hedeflediği sağlık ve yaşam kalitesinin göstergesi" dedi.


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Türkiye ziyaretini sürdürürken, 82 yaşındaki kraliçenin yaşına rağmen sağlıklı görünüşü ve dinç duruşu dikkati çekiyor.
Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in fizyolojik görünümünün, beslenme uzmanları olarak hedefledikleri görünüm olduğunu söyledi.
Sağlıklı yaşamın başında beslenmenin geldiğine işaret eden Elmacıoğlu, sağlıklı beslenmenin yanı sıra sigara ve alkolden uzak kalmanın ve sakin bir hayat seçmenin getireceği sonucun Kraliçesi Elizabeth gibi 82 yaşa rağmen dinç bir görüntü oluşturacağını vurguladı.
Beslenme uzmanlarının yaşlıyı tarif ederken, 65-74 arasını genç yaşlı, 75-84 orta yaşlı, 85 ve üstünü de yaşlı kabul ettiklerini söyleyen Elmacıoğlu, Kraliçe'nin orta yaşlı olduğunu belirtti.
Kraliyet ailesinin yaşam tarzı gereği doğal beslenmeye son derece önem verdikleri yönünde bilgiler olduğunu söyleyen Elmacıoğlu, şunları kaydetti:
"Kaz Dağları'nda doğal olarak yetiştirilen ürünlerin özel olarak Kraliyet ailesine gönderildiğini duymuştum. Bunun yanı sıra Kraliçe'nin beslenmesine özen gösterdiğini, tamamen doğal ürünlerle beslendiğini, 25 yaşında taç giyen Kraliçe'nin disiplinli bir hayatı olduğunu, Türkiye ziyaretinde bile dinlenmesine özen gösterildiğini basından takip ediyoruz. Alkolden uzak durmak, sigaradan uzak durmak, stresle başa çıkabilmeyi bilmek, sağlıklı beslenmek, periyodik sağlık kontrollerini zamanında yapmak... Bunların hepsi genç kalmanın formülleri. Dünyada hedeflenen insanların yaşam sürelerini uzatmak. İşte Kraliçe Elizabeth'in yaşına rağmen dinçliği, sağlıklı duruşu dünyanın hedeflediği sağlık ve yaşam kalitesinin göstergesidir."'

"İNGİLTERE'DE SÜT TÜKETİMİ BİZDEN FAZLA"

İngiltere'de sağlıklı beslenmenin değerinin yüzyıl önce ortaya konduğuna işaret eden Elmacıoğlu, İngiltere'de yılda kişi başına süt ve süt ürünleri tüketiminin yaklaşık 300 kilo olduğunu belirtti.
Türkiye'de hane halkı gıda tüketim araştırmasına göre yılda kişi başına süt ve ürünlerinin tüketiminin 65 kilo, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre ise 110 kilo süt ve süt ürünleri tüketildiğini belirten Elmacıoğlu, süt, yoğurt, peynir tüketiminin kemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Menopozdan sonra kemik erimesinin kadınları tehdit ettiğine işaret eden Elmacıoğlu, kadınların beslenme konusunda bilinçli olması gerektiğini, kendilerinin kazanacağı sağlıklı beslenme alışkanlığını çocuklarına da kazandırmış olacaklarını sözlerine ekledi.
"Genç kalmak için 14 yaşında süt içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir" diyen Elmacıoğlu, beslenme, sigara ve alkolden uzak kalma, sakin bir hayat sürme ve spor yapma ile uzun ve sağlıklı yaşamanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

AA