KRAMP, ŞİŞKİNLİK, GEÇMEYEN GAZ HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU HABERCİSİ
Tıp dilinde İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) olarak bilinen Huzursuz Bağırsak Sendromu’nun kalın bağırsağı etkileyen bir işlevsel sindirim problemi olduğunu dile getiren VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Hilal Yazıcı, hastalığın Hassas Bağırsak Sendromu ya da Spastik Kolon isimleriyle de anıldığını söyledi.
Toplumun yüzde 15’ini etkiliyor
Huzursuz Bağırsak Sendromu’nun toplumun yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen yaygın bir rahatsızlık olduğunu belirten Diyetisyen Yazıcı, “Huzursuz Bağırsak Sendromu’nun belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir. Tedavisi uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler genellikle hafiftir ve sadece çok az sayıda hasta şiddetli belirti ve şikâyetlere sahiptir. Çoğu hastada diyet, yaşam tarzı ve stresi yöneterek belirtiler kontrol edilebilir” diye konuştu.
Bağırsak şişkinliği ve ağrı yapıyor
Tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan FODMAP'lerin birçok besinin doğal bileşeni olup, emilmeyen, kısa zincirli ve fermente edilebilir karbonhidratlar olduğunu işaret eden Diyetisyen Hilal Yazıcı, bu kısa zincirli karbonhidratların, bazı sindirim bozukluklarının semptomlarını kötüleştirdiğinin bildirildiğini vurguladı. FODMAP'lerin hızlı fermantasyonu sonucunda çıkan hidrojen ve metan gazının, bağırsak şişkinliği (distansiyonu) yaptığının altını çizen Diyetisyen Hilal Yazıcı, bu durumun da gaz, şişkinlik, ağrı gibi Huzursuz Bağırsak Sendromu semptomlarına neden olduğunu açıkladı.
Sendrom yaşayan kişilere diyet uygulanabilir
Huzursuz Bağırsak Sendromu yaşayan kişilere uygulanan özel diyetlerin rahatsızlığın tedavisinde faydalı olabileceğini belirten Diyetisyen Hilal Yazıcı, önerilerini şöyle sıraladı:“Düşük FODMAP içerikli diyet IBS'li hastalarda gastrointestinal semptomların hafifletilmesinde faydalı olabilir. Düşük FODMAP diyeti laktoz, fruktoz, fruktooligosakkaritler, galaktooligosakkaritler ve polioller içeren besinleri sınırlar. Düşük FODMAP diyeti 6-8 hafta uygulanır, bu süre boyunca yüksek FODMAP içeren besinler diyetten çıkarılır. Düşük FODMAP diyeti bittikten sonra da yüksek FODMAP içeren besinler diyete teker teker eklenir ve semptomlar takip edilir. Semptom geliştirmeyen yüksek FODMAP içeren besinler beslenme rutinine eklenir.”
Uzun süreli FODMAP diyeti riskli olabilir
Düşük FODMAP diyetini uzun süreli uygulamanın folat, tiamin, B6 vitamini, kalsiyum eksikliklerine neden olabileceği uyarısında da bulunan Diyetisyen Hilal Yazıcı, “Ayrıca sınırlandırılan meyve, sebze ve tahıllardan dolayı da lif alımı düştüğü için kabızlık görülebilir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.