Kredi garanti fonu
Türkiye'nin bütün yörelerindeki KOBİ'lerin KGF kefaleti için başvurabileceğini ifade eden Kurnaz, bankaların riskli olması nedeniyle gitmediği yerlerde şube açarak, bu yörelerde kredi kullandırmayı hedeflediklerini anlattı. Bankacıların bu sistemi benimseyerek KOBİ'leri KGF'ye yönlendirmesinin sektörlere de fayda sağlayacağına dikkat çeken Kurnaz, "KGF, 1994 yılından itibaren toplam 216 milyon YTL'lik kefalet verdi. 426 milyon YTL kredi kullandırdı. 2008 Mayıs ayı itibariyle Türk bankacılık sektörüne kefalet edebileceği miktar 75.2 milyon YTL. KGF bankaların aradığı muteber kefildir. Sistem çok bilinmiyor. Bankalar bu sistemi benimsemeli. Bu bir bakıma bankaların riski satmasıdır" dedi.
EV HANIMLARINA KGF DESTEĞİ
Ar-Ge ve kadın girişimcilere yönelik kredi kefaleti kullandırdıklarını belirten Kurnaz, ev hanımı olan kadın girişimcinin bu desteklerden faydalanabileceğini, ancak öncelikle girişimcinin ticari sicile kayıtlı bir şahıs şirketi kurmuş olması gerektiğini söyledi. İşletme ihtiyacına yönelik her türlü kredi için kefalet verildiğini ve kredinin türü konusunda bir sınırlama bulunmadığını anlatan Kurnaz, özellikle yeni iş kurma, mevcut tesisin geliştirilmesi, hammadde temini, yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, nakit sıkıntısını giderme, ithalatın ve ihracatın finansmanı, finansal kiralama gibi nakdi ve gayri nakdi kredilere kefil olduklarını söyledi. KGF'nin riskin paylaşımı ilkesine göre kredinin en çok yüzde 80'ine kadar kefalet verdiğini ifade eden Kurnaz, KGF'nin KOBİ'ye kullandıracağı kefaletin toplamının 400 bin avroyu aşmadığını da anlattı.
KOSGEB KOBİ Uzmanı Sibel Timisi ise, "Düşük teknolojili KOBİ'lere 245 bin YTL'den 400 bin YTL'ye kadar kredi veriliyor. İleri teknolojiye sahip KOBİ'ler 600 bin YTL'ye kadar krediye ulaşabiliyor. Kredi kullanım şartı için en az 2- 3 kişilik ilave istihdam yaratması gerekiyor" ifadelerini kullandı.