Kriz değil savaş hazırlığı
Türk İmar-Sen Başkanı Mustafa Çakır, listeyi anlattı: "Sebzeleri kapta yıkayın, yemeğinizi evde yiyin, nakit paranızı saklayın, televizyonun fişini çekin, markette her gördüğünüzü sepete atmayın, otobüse binin"
Türkiye Kamu-Sen ekonomik krize karşı kişisel önlem paketini açıkladı. Türk İmar-Sen Samsun Şube Başkanı Mustafa Çakır, kişisel paket hakkında memurlara önemli önerilerde bulundu. Çakır, kredi kartı kullanımına dikkat çekti.
FELAKET TELLALLIĞI YAPMIYORUZ
Türkiye Kamu-Sen olarak felaket tellallığı yapmadıklarını aksine vatandaşlara uyarılarda bulunarak gerekli tedbirleri almalarını sağladıklarını ifade eden Çakır, şöyle konuştu: "ABD, Rusya ve AB başta olmak üzere dünyada pek çok ülke büyük bir finansal krizden etkilenirken Türkiye'de vatandaşlarımızın ve özellikle reel sektörün krizden etkilenmeyeceğini iddia etmek iyimser bir hayalden öteye gitmemektedir. Türkiye Kamu-Sen, felaket tellallığı yapmamaktadır. Aksine yetkilileri ve kamuoyunu krize karşı uyarma görevini yerine getirmektedir. " dedi
NAKİT PARANIZI ELİNİZİN
ALTINDA OLSUN
Finans ve borçlanma konusunda bazı önerilerde bulunan Çakır, "Miktarı ne kadar olursa olsun bankadaki nakit paranızı kısa vadeli mevduatta değerlendirin. Borçlanarak araba ya da ev almayın, bu ihtiyaçlarınızı piyasalardaki dalga bitene kadar erteleyin. Bankacılık işlemlerinde internet ve ATM'leri kullanın. Bu sayede havale ve EFT gibi işlemlerde daha az masraf ödersiniz. Çok zorunlu olmadıkça kara gün için biriktirilen altın benzeri yastık altı tasarruflarınızı bozdurmayın. Bozdurmanız gerekirse de sadece ihtiyacınız olan miktarını elden çıkarın. Birikmiş paranızla geçmişten gelen düşük faizli borçlandığınız taksitleri kapatmaya kalkmayın. Paranız elinizde dursun. Kredi kartıyla zorunlu kalmadıkça alışveriş yapmayın. Kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız, hemen bir bankaya gidip düşük faizli bireysel kredi alarak borcunuzu kapatın ve borcunuz bitene kadar kredi kartınızı kullanmayın." diye konuştu.
SABİT GİDERLERİNİZİ MİNİMUMA
İNDİRİN
Ev ekonomisi hakkında da bir takım öneriler geliştirdiklerini kaydeden Çakır, sabit giderlerin minimuma indirilmesi durumunda giderlerde önemli ölçüde düşüş yaşanacağını kaydederek "İnternet, telefon gibi sabit giderlerinizi minimuma indirin. Çok zorunlu olmadıkça dayanıklı tüketim malzemelerini yenilemeyin, evinizde gereksiz tadilat yapmayın. Televizyon, müzik seti gibi elektrikli ev gereçlerinizi kapattığınızda mutlaka fişini de çekin. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmayın. Çok zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yemeyin. Yemeklerinizi evde yemeye özen gösterin. Sebze ve meyveleri musluktan akan suda değil, bir kabın içerisinde yıkayın. Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın, büyük bir ateşin üzerine küçük kap koymayın. Yemeklerinizi ağzı açık kaplarda pişirmeyin" önerilerinde bulundu.
Miraç Öztürk