Kronik hastaların diş tedavileri hayati önem taşıyor
Diş iltihabı akut dönemde olan bu kişilere cerrahi müdahalenin ölümle sonuçlanabileceği belirtildi.
Kaliteli bir yaşam için ağız ve diş sağlığının önemli olduğunu kaydeden diş hekimi Zahide Genç, diş kayıplarının genellikle diş apsesi sonucu yaşandığını söyledi. Diş apsesinin sıklıkla rastlanan vakalardan olduğuna dikkat çeken Genç, bunun diş eti ve çürüğe bağlı diş kaynaklı enfeksiyonlar şeklinde iki grupta değerlendirildiğini dile getirdi. Genç, düzenli bakımı olmayan ve çürüğü fazla olan kişilerde diş apsesinin, kemik dokuya kadar sirayet ederek ciddi sıkıntılara sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Diş tedavisinde bazı hastalıkların önceden bilinmesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Genç, "Enfeksiyonun şiddetli ağrılarla kendini gösterdiği diş apsesinde tedavi öncesi hastanın geçmişe dönük ciddi ve kronik bir rahatsızlığının olup olmadığına mutlaka bakılmalı." dedi.
Hastaların kronik bir rahatsızlığı olup olmadığını doktoruyla mutlaka paylaşması gerektiğini belirten Genç, "Özellikle şeker, kalp ve iltihabi bir rahatsızlığa bağlı sistemik hastalığı olan kişiler, öncelikle bu rahatsızlıklarını doktoruyla paylaşmalı. Çünkü hekimin kullanacağı antibiyotik ona göre değişecektir. Apse akut dönemdeyken herhangi bir cerrahi müdahale yapılması halinde iltihabın vücutta yayılmasına sebep olabilir. Bu da ciddi derecede hayati tehlike içermektedir." uyarısında bulundu.
Diş apsesi tedavilerinde öncelikle antibiyotik kullanıldığını belirten Genç, ancak her antibiyotiğin diş apsesine iyi gelmediğini söyledi. Kişilerin doktor kontrolünde ona uygun antibiyotik ya da iltihap giderici ilaç kullanması gerektiğini kaydeden Genç, "Kafamıza göre ilaç kullanımından kaçınmalıyız. Her antibiyotik apseyi yok etmez. Sadece onu akut dönemdeyse kronik döneme geçmesini ve belirli bir noktada toplanmasını sağlar. Cerrahi müdahaleye imkan sağlar." diye konuştu. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.