Kulaca Yokuşu

Kulaca Yokuşu
MHP iktidar olur mu?

Sokağın Sesi, Kulaca Yokuşu esnafına ve vatandaşlara, Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) sordu. Vatandaş, MHP'nin iktidar olma şansını, son dönemlerdeki yükselişini, Samsun'daki vekil sayısını artırabileceğini konuştu. İşte değerlendirmeler...
Adem Toyoğlu (57-Emekli) : "Milliyetçi Hareket Partisi, hiçbir zaman iktidar olamaz. Belki koalisyona katılabilir.
Lider olabilmek bir çok vasıf gerektirir. Lider demek şu anlamda, Türkiye Cumhuriyeti'ni global dünyada yönetebilmektir ve bu çok önemlidir. Tayyip Erdoğan bu işi iyi yapıyor. Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek gerekir. Şimdi, önemli olan düşünceyi uygulayabilmektir. Önemli olan eşitlik, demokrasi, hukuk, hak ve adalet diyoruz ya! Bunların işte yerine getirilmesi gerekir. Lider iyi düşünmeli iyi konuşmalıdır ve söylediklerini yerine getirmelidir. Milliyetçi Hareket Partisi, bunu kesinlikle şu durumda yapamaz. Çünkü, bir yerde imaj değiştirmesi gerekiyor. Ben bir sosyal demokratım. Milliyetçi Hareket Partisi deyince, ya böyle kara mafya yanlışların lideri gibi görünüyor. Benim bakışım görüşüm, görsel televizyon ve basın bunu böyle gösteriyor. Belki hata yapıyor, belki yanlış yapıyor ama öyle kürsüde çıkışta efendim bağırıp çağırma ile ülke yönetilmiyor. Tayyip Erdogan'ın “van munit” demesi ile de olmuyor kardeşim. Sen Türkiye'yi yönetiyorsun “van munit” ne “van muniti” her şeyden önce, bir Başbakan olarak doğru dürüst bir İngilizce öğrenmelidir ve yerinde, zamanında konuşmalıdır.
MHP İMAJINI DEĞİŞTİRMELİ
Milliyetçi Hareket Partisi'nin, Türkiye vatandaşlarının gözünde yarattığı bu imajı değiştirmesi için, çok daha çalışıp ve örgütlenmelidir. Bir kere yazılan kolay silinmez. Silinse de izi kalır. Milliyetçi Hareket Partisi tamamen bu durumdadır. Onun için Milliyetçi Hareket Partisi'nin zamana ve çok çalışmaya ihtiyacı var. Bu Türk halkı çok temiz ya, bir çok ülke halkından çok daha temiz. Milliyetçi Hareket Partisi, bunu şu anda başardı sayamam. En son seçimlerde, milletvekili sayısı maksimum bu kadardır sadece bunu söyleyeyim. Milliyetçi Hareket Partisi'nin şuanki durumunu göz önüne alarak akıbetini söyleyecek olursam, akıbeti ne olur? Türkiye'de mevcut elle gösterilebilen 3–4 partiden birisidir. Milliyetçi Hareket Partisi, böyle giderse eğer, böyle kalır bir adım ilerleyemez. Tabi atak yapması lazım, bir de ben Milliyetçi Hareket Partisi'nin şu görüşüne katılmıyorum. MHP, bildiğim kadarı ile dünya üzerindeki, Türkleri ve Müslümanları efendim bir arada tutmayı hedefleyen bir parti. Yok, efendim herkes alışmış, doğmuş büyümüş devam ediyor. Biz güçlenelim doğuyu ve batıyı bağlayan, Asya ve Avrupa'nın tam ortasında köprü olan Türkiye cumhuriyeti ulusu, bu Anavatan'da hiçbir zaman kargaşa bitmeyecektir. Bu ülke öyle güzel bir ülke ki, dünyanın gelmiş geçmiş medeniyetlerin beşiği. Yine söylüyorum, Milliyetçi Hareket Partisi bunu yapabilecek güçtedir. Her partide aynı güce sahiptir. Sadece zaman ve çok çalışma gerektirir bunu başarmak. Gelecek zaman diğer türlü, MHP adına karanlıktır”
AKP DUYGUSAL TÜRK HALKINI KANDIRIYOR
Selahattin Çelik (50-Emekli) : "Milliyetçi Hareket Partisi, şu durumuna bakacak olursam eğer tek başına iktidar değil koalisyon ortağı olabilir. Bunun nedeni, şu anki Milliyetçi Hareket Partisi'nin güttüğü siyasi anlayış, başta başkanı ve genel başkanları ile beraber önceki yıllara 1980 öncesine göre değil, daha ılımlı daha global düşünebilen bir yapıya sahip. Aslında şuan ki Türkiye'deki siyasetin kirliliği bana göre Milliyetçi Hareket Partisi yönetiminde yok. CHP yönetiminde de yok. Bu da, eğer halkımız basit anlayışlarından sıyrılabilirse, gerçeği görebilirse. Dinin Allah ile kulunun arasında olduğunu, siyasi partilere bağlı olmadığını anlayabilir ise bu devranın böyle gitmeyeceğine ben yürekten inananlardanım. Milliyetçi Hareket Partisi'nin halkın gözünde hiçbir şekilde ülkücü mafya imajı yoktur. Geçmişte, Milliyetçi Hareket Partisi iktidar olmadı mı? Oldu. En aşırı Milliyetçiliğin olduğu dönemlerde oldu hem de, MHP'nin nasıl hizmet verdiğini gördü vatandaş, insanların korkmasına bence hiç gerek yok. Milliyetçi Hareket Partisi'nin İktidar olamamasının nedeni bana göre de şudur, Türkiye şu an kutuplaşmış bir seçmen kitlesine sahip, ney dinci, laik, sosyal demokrat, milliyetçi kesim altında bölünmüş. Burada da bunu en güzel değerlendiren kim? MSP kökeninden gelen, Ak Parti dayatmalı, dini kendilerine göre yorumlayıp ve anlatabilen mağdur rolünü çok iyi oynayabilen insanlardır. Bizim halkımızda, mağdur insanları koruduğundan kolladığından ve iyi niyetli, duygusal olduğundan ya duygusaldır Türk halkı, dolayı bu durum bu şekilde gidiyor. Hep böyle gitmeyecektir.
MHP'DE BİR TUTARLILIK GÖRÜYORUM
Ama ben şunu açık söyleyeyim, Sosyal Demokratım ben, ama Milliyetçi Hareket Partisi'nin politikalarında tutarlılık görüyorum. Eğer Milliyetçi Hareket Partisi değilde, Ak Parti diğer dönemde iktidar olacak ise bakın benim öz be öz kardeşlerim dahi olsa istemem iktidar olmasını. Milliyetçi Hareket Partisi ile Demokratik Sol Parti dönemini yasadık ve gördük, bana göre tek parti yani bu iktidardan daha iyi idi. Milliyetçi Hareket Partisi eğer bu gidişatını devam ettirir ise bence ileride iktidar olur. Tabiî ki bir şeyler yapması gerekir, vizyonunu ve misyonunu bir şekilde yürütmesi lazım. Vizyonunu yenilemesi lazım diye düşünüyorum. Parti yönetimi de alt tabana halka delege sistemi ile delegasyon sistemi ile meclis sistemi ile inip te kendini daha iyi ifade edebilir ise ki aslında Milliyetçi Hareket Partisi'de Ak Parti gibi din anlamında gelen yani sağa daha kaygın bir parti. Onu da, Ak Parti gibi kullanabilirse eğer MHP iktidar olur. Ben Milliyetçi Hareket Partisi'ne başarılar diliyorum”
MHP'NİN ORGANLARININ DEĞİŞMESİ LAZIM
Gökhan Aşan (28-İş Adamı) : "Milliyetçi Hareket Partisi bence iktidar kesinlikle olamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin, şu anki düzeninden vatandaş bence oldukça memnun görünüyor. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından, her 10 kişiden 9'u, oyunu Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oyunu vermiştir. Ben önümüzdeki seçimde de aynısının olacağını düşünüyorum. Milliyetçi Hareket Partisi'nin şu durumu ile iktidar olması imkânsız. Ama iktidar olabilmesi için, şu anki yönetimini ve kabilesini değiştirmesi gerekir diye düşünüyorum. Eksi sayacak olursam eğer Milliyetçi Hareket Partisi'nin, vatandaşlara göre eksisi var tabi ki. En önemlisi genç yönetim olmamasıdır. Türkiye'nin istediği de genç yönetimdir. En önemlisi kimliğinin değişmesi, Milliyetçi Hareket Partisi'nin, vizyon ve misyon anlayışının değişmesi gerekir. Eğer bunu değiştirir ise oy aranı daha daha yükselir mevcut iktidar ile koalisyon olabilir. Ama değişmediği takdirde ben inanmıyorum ben Milliyetçi Hareket Partisi'nin, iktidar olabileceğine.
GENÇLİK KOLLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI
İlerde özellikle, Türkiye genelindeki gençlik kollarının yeniden yapılanma baskısı olursa, özellikle merkez gençlik kollarından olan kişiler Genel Merkeze taşınırsa eğer bir nebze artısı olabilir MHP adına diye düşünüyorum. Dedik ya, ülkemizdeki en önemli eksik taze kan. İnsanlar arayışta, bütün insanlarında beklentisi acil olarak taze kandır. Türkiye'nin, belirli başlı partilerinden bir partidir Milliyetçi Hareket Partisi, ama organlarının değişmesi lazım ve ben MHP'nin yenileneceğine inanıyorum. Eğer dediğim gibi olmaz ise MHP akıbeti hakkında, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı pek olumlu kararlar vermeyecektir”
AKP BENİ CENNETE DE GÖTÜRSE GİTMEM
Remzi Kocael (63-Ayakkabı Mağazası İşletmecisi) : "Milliyetçi Hareket Partisi'nin, şu anki durumu ile bence iktidar olması imkânsız. Çünkü MHP, 72 milyona hitap etmiyor. Keşke olsa, ama belli bir guruba hitap ediyor ve belli bir gurubun gönlünü kazanmak için çalışıyor. 72 milyonun partisi değil bence Milliyetçi Hareket Partisi ve bence sınırlarını artık aşması lazım. Mesela, niye Demokrat Parti iktidar oldu? Adalet partisi neden iktidar oldu? Anavatan Partisi ve Ak Parti neden iktidar oldu? Çünkü daha fazla kesime hitap ettiler. Rahmetli Turgut Özal ne demişti. “4 eğilim” ne kadar güzel. Ben, 4 eğilimi de kucaklıyorum! işte öyle olacak. Alparslan Türkeş, Milliyetçi Hareket Partisi'ni zaten belli bir yere getirmişti. Milliyetçi Hareket Partisi, şimdiki durumu ile 72 milyona hitap etmeli. Türkeş, o partiyi 2–3 milletvekili ile meclise taşıyordu. Bu gün ise 70 milletvekili ile meclistesin, senin MHP olarak bu gün 72 milyona hitap etmen lazımdır. Bakın, şimdi anayasa değişikliği var, hani nerde MHP. Milliyetçi Hareket Partisi'nin tabanında olanlar, 12 Eylül anayasasını istiyorlar mı? Sen istiyor musun? Ben istiyor muyum? Mademki Demokratız! Mademki demokrasi ile yönetiliyoruz. Askeri rejimin yaptığı, dayatma bir anayasa ile yaşamak bizim hakkımız değil. Ak Parti yaptı, aman ben yapmayayım! Niye orada birleş, işte orada 72 milletin partisi olursun. Gel, ben eksik noksan burada varım de! Ama sen daha kapağını açmam diyorsun.
MHP AYNI CHP GİBİ DÜŞÜNÜYOR
Yani, bu milleti ne zannediyorlar. Kapağını açmam diyorsun. AKP'nin getirdiği hiçbir şeye, beni cennete de götürse gitmem diyorsun. Ben bunu anlıyorum. Adam gel oturalım konuşalım diyor. Sen Türkiye Partisi isen buda senin milletine lazımsa eğer dersinki; arkadaş bir dakika, gel oturalım konuşalım. Adam kendiside diyor zaten oturalım konuşalım diye. Demiyor mu? Eksiğimiz ve noksanımız olabilir diyor, doğrudur. Sende dersinki; bak bu böyle değil, diğer türlü olsun. Fikir sunarsın ve şunları şunları ilave edelim dersin. Hiç kimse, tek başına akıllı insan değil ki, ama Milliyetçi Hareket Partisi buna yanaşmıyor ve Dolayısı ile burada puan kaybediyor. MHP küçük düşünüyor bence, az olsun benim olsun zihniyeti, CHP gibi düşünüyor. Her kesime, sanayiye, işçiye, memura, çiftçiye, emekliye ve herkesime hitap etmesi lazımdır. Öyle vatan Millet ile bu işler artık olmuyor. Bayrağını sevmeyen, bayraksız şu ülkede yaşamak istemeyen bir kişi var mı? Herkes ülkesini seviyor. Ama Milliyetçi Hareket Partisi, belli bir gurubu oturtmuş. Bu millette, artık bunları yemiyor ve artık tecrübe kazandılar, çok akıllandı vatandaşımız. Eğer bu şekilde giderse Milliyetçi Hareket Partisi'nin akıbeti, bir siyasi değişikliğe gitmezse ve daha yumuşak tavırlar takınmaz ise böyle kalır. Yani, yüzde 10–12, yüzde 15'i geçemez.
BİR TARAFI ÜLKE, DİĞER TARAFI MEZAR
Milliyetçi Hareket Partisi'nin kadroları değişmeli artık. Genç kadrolara ihtiyaçları var. MHP'nin üst kadrolarına bir bakın, Türkiye'nin genç nüfusu var 70–75 yasında insanlar bizi yönetiyorlar demiyorlar mı? Rusya'nın çöküşüne, yaşlı liderler sebep olmuştur. Seçiliyorlardı ve 6—8 ay sonra ölüyorlardı. Yaşlı lider seçilmesi ülkelerde kaos oluşturuyordu. Şimdi Milliyetçi Hareket Partisi'nin de kadrolarının yenilenmesi ve gençlerin getirilmesi lazım. Yaşlıda olsun, deneyimli olsun evet ama az olsun, 1–2 tane olsun. Arka sıradakiler ise 35–40 yaşını geçmemiş olsun. Genç insanın düşünce kafası ile 75 yasındaki bir adamın kafası bir olmaz. Adam bir taraftan ülkeyi düşünüyor. Bir taraftan mezarlığı düşünüyor. Yok, kardeşim öyle bir şey. Ben başka bir şey söylemiyorum. Partilerimiz, ellerini vicdanlarına koysunlar, vatanını milletini seviyorlar ise birlik beraberlik yapsınlar. Benim şahsen bir vatandaş olarak en üzüldüğüm şey, siyasi partilerin birbirlerine olan çekimsizlik ve ortam gerginliği yaratmalarıdır”
Tolga BİRGÜCÜ