'Kuran'ı Hüzünle Okumak' tüm kitapçılarda!

'Kuran'ı Hüzünle Okumak' tüm kitapçılarda!
Her şeyin bir zekâtı vardır ve zekât, zekâtı verilen şeyin yabancı nesnelerden arındırılmasıdır. Hüzün de dimağ ve vicdanın zekâtıdır.

Gönül Hurmalı, yeni kitabı olan “Kuran’ı Hüzünle Okumak”ta, yaradılıştan beridir insanın en temel duygularından biri olan hüzün kavramını irdelerken, Kuran-ı Kerim okumanın nasıl bir şifa kaynağı olduğunu da gözler önüne seriyor.
Hüzün, insanın maddi ve manevi kayıp ve eksiklerinden duyduğu üzüntü için kullanılan bir ahlak ve tasavvuf terimidir. Klasik sözlüklerde çoğunlukla; "istenmeyen bir durumun başa gelmesinden veya geçmişteki bir kayıptan duyulan keder, üzüntü" şeklinde tanımlanır.

İslam düşünce tarihinde ise hüzün, konusunda iki farklı yaklaşımın orta¬ya konduğu görülür. Bunlardan ilkinde hüzün, daha ziyade insanın dünyevi kaygılardan duyduğu ve kurtulmak zorunda olduğu olumsuz bir duygu, hatta tedavi edilmesi gereken bir tür hastalık olarak ele alınırken; tasavvufi eserlerde daha çok ahiret kaygısı veya hayırlı bir işi başaramamaktan duyulan üzüntü için kullanılır ve olumlu bir durum kabul edilir.

Gönül Hurmalı, Kuran'ı Hüzünle Okumak isimli yeni eserinde, hüzünlü hallerde Kuran okuyarak ferahlamanın yollarını anlatıyor. Hurmalı, en sade okunuşuyla bile bir şifa kaynağı olan, ruhumuzu ve bedenimizi arındıran Kuran-ı Kerim'in, belli kurallar ve teknikler çerçevesinde okunduğunda nasıl bir mucize yarattığını örneklerle anlatıyor. Yazar, bu konuda kendi yaşadığı yolculuğu eserinde şu sözlerle ifade ediyor: "Kuran'ı tertil, ses-nefes teknikleri ve bu tekniğin daha da belirginleştirdiği titreşim boyutuna dikkat ederek okudu¬ğumdan beri manevi alemimde cerrahi müdahaleler başladı; her zaman vazife bilinciyle okuyup geçtiğim günlük virdleri¬mi tutkuya benzer bir duyguyla okuyasım var. Sohbetlerde geçen Osmanlıca kelimelerin manalarından daha önce olma¬dığı kadar etkileniyorum. Manalar sadrımda bir yerlerde kök salıyor ya da kelimeler çekirdekler halinde duruyordu da ka¬bukları henüz çatlıyor, filizleniyor. Bildiğimi sandığım kav¬ramların pek çoğunun gerçek manalarını yeni yeni idrak edi¬yorum. Sadece kelime anlamını biliyormuşum. Kavramların içleri doluyor."

Işık Yayınları'ndan çıkan kitap, "Mucizevi Okuyuş", "Vagus Sinir", "Müzik" ve "Senkop" isimlerini taşıyan dört ana bölümden oluşuyor. Sade anlatımı ve kolay anlaşılır üslubuyla, konuya ilgi duyan her kesimden insanın faydalanabileceği Kuran'ı Hüzünle Okumak, yıllardır merak edilen pek çok soruya da yanıtlar arıyor: Kuran okumanın, insanın bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hücre hafızalarındaki negatif kayıtların silinmesinde ne gibi bir etkileri vardır? Bizim bildiğimiz hüzün ile Kuran ve hadislerde geçen hüzün aynı mıdır? Stres anında dil ve çene neden kasılır, bu durumlarda sesli olarak Kuran okumanın ne türlü faydaları olur? Kuran düzenli olarak hayatımızda yer aldığında, vücudun kendi kendini yenilemesine nasıl yardımcı olur? Kuran'ın kendine has ritmi nabzımızı düzenlemeye yardımcı olur mu? Acı ve ağrıyı sesle dışarı atmak mümkün müdür? Eski çağlarda ve özellikle Selçuklu ve Osmanlı'da müzikle tedavi nasıl yapılıyordu?

Gönül Hurmalı'nın, pek çok eserden istifade edip uzun ve titiz bir çalışmayla hazırladığı Kuran'ı Hüzünle Okumak seçkin kitabevlerinde okuyucularını bekliyor. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.