Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek için 7 öneri
Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanlarından Gülay Hamzaoğlu, Kurban Bayramı'nı daha rahat geçirmenizi sağlayacak başlıca 7 öneriyi şöyle sıraladı: !Etleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama gibi yöntemleri tercih edin. Kurbanlığınızın sakatat kısımları dediğimiz organ etlerini tüketmeyin. Bayramda sıklıkla et tüketmeye alışık olmayan midenizi rahatlatmak için bir öğünde et yiyorsanız diğer öğünde sindirimi kolay olması bakımından sebze yemeklerini tercih edin. Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et tüketimi ortalama 100 gramı geçmemelidir. Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra özellikle de sabah kahvaltısında tüketilmemesi gerekir, soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu bayramda sebze, tahıl, süt, meyve gibi diğer besin gruplarına da yer verilmelidir. Günde 2-2,5 litre su için. Su tüketimi, özellikle hareketin azalması ve et tüketiminin artışı, sebze grubunun azalışı ile yavaşlamaya eğilimi olan bağırsak fonksiyonları için çok faydalıdır."
ÇOK ET TÜKETMEK VÜCUTTA ÖDEMİ ARTTIRIYOR
Kolesterol ve doymuş yağ kaynağı olan et grubunun, kalp problemi, gut hastalığı, hipertansiyon, böbrek yetmezliği olan hastalar tarafından sık tüketilmemesi gerektiğini belirten Hamzaoğlu, şu bilgileri verdi: Fazla protein ağırlıklı beslenme, vücutta ödeme sebep olduğu için hipertansiyon sorunu olanların dikkat etmesi gerekiyor. Günde bir öğün et yenilebilir, bunun da öğlen öğününde tercih edilmesini öneriyoruz. Diğer öğünlerde sebze, çorba, tahıllar gibi bitkisel kaynaklı gıdaların yanısıra tüm besin gruplarına yer verilmelidir. Özellikle sakatatlara dikkat edilmesi gerekiyor. Sakatatlar görünür yağları ve zarları temizlenerek çok iyi pişirilerek tüketilmelidir. Kalp problemi, yüksek tansiyon problemi olan hastalar tarafından hiçbir şekilde sakatat yenilmemelidir.
OBEZİTENİN ARTIŞI YÜZÜNDEN ÇOCUKLAR DA PORSİYONA DİKKAT EDİLMELİ!
İçeriğindeki yüksek protein açısından, çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan kırmızı et tüketiminde çocuklarda da aşırıya kaçmamak gerektiğine dikkat çeken Hamzaoğlu, Çocuklarda obezitenin ve buna bağlı hastalıkların hızla artışı, beslenme konusunda daha bilinçli olmayı gerektiriyor. Bu nedenle et tüketimine çocuk beslenmesinde mutlaka yer verilmesi lazım. Fakat bunun miktarına, tüketilme şekline dikkat edilmesi önemli. Hayvansal gıda alımı okul dönemindeki bir çocuk için 2-3 porsiyon olmalıdır. Üst üste gelen kırmızı et tüketimi vücut bileşimimizi olumsuz etkileyerek kan yağlarının artışına neden oluyor. Bu nedenle et tüketimini bayramdan sonra azaltmamız gerekiyor. Günlük tüketimde hangi et grubundan olursa olsun 3-5 köfte büyüklüğü kadar et miktarının aşılmaması önem taşıyor. ifadelerini kullandı. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.