Kurbanda ekonomiye 10 milyar liralık katkı
Bu Kurban Bayramı'nın sadece kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar TL gibi bir rakam oluşturacak. Nakliye, kesim, sakatat, deri gibi diğer faktörlerle birlikte kurbanlık ekonomisi 10 milyar TL'yi aşacak.
Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye'nin dört bir tarafında kurulan hayvan pazarlarında kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışı başladı. 24- 27 Eylül tarihleri arasındaki Kurban Bayramı'nda bu yıl Türkiye'de toplam 2 milyon 600 bin hayvan kesilmesi bekleniyor.
BÜYÜK BİR EKONOMİ
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl 2 milyon adet küçükbaş, 600 bin adet büyükbaş hayvan kesiminin yapılacağı yönünde tahminleri olduğunu söyledi. Bu yıl kurbanlık fiyatlarında küçükbaşın 700- 1000 lira, büyükbaşın ise 5 bin- 15 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Satış ortalamaları küçükbaşta 800 lira, büyükbaşta ise 8 bin lira olarak değerlendirildiğinde ortaya büyük bir ekonominin çıkacağını kaydeden Saygılı, küçükbaşta 1.6 milyar TL, büyükbaşta ise 4.8 milyar TL olmak üzere 6.4 milyar TL'lik bir ekonomik sirkülasyon oluşacağını dile getirdi.
10 MİLYAR TL'Yİ AŞIYOR
Kurbanlık satışının yanı sıra diğer unsurlarla birlikte çok büyük bir ekonomi oluşacağını kaydeden Muammer Saygılı, "Kurbanlığın pazara getirilmesi için harcanan nakliye bedeli, pazar yerlerindeki esnafın yaklaşık 1 aylık gideri ve hayvanların pazardan nakliyesi, kesimi, ardından derisi, sakatatı, hatta tırnak ve boynuzuna kadar hepsi ayrı parasal değer. Tüm bunları düşündüğümüzde sadece kurbanlıkların oluşturduğu ekonomik sirkülasyon 10 milyar TL'yi rahatlıkla aşar" dedi.
Kurban Bayramı'nda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların refahı ve hijyenik şartlara uygun kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Saygılı, uygun olmayan yerlerde kesilmemesi uyarısında bulundu.
PAZAR YERLERİ SAĞLIKSIZ
Antalya'da Kepez Belediyesi'nin Varsak'ta oluşturduğu kurban satış pazarından örnek veren Muammer Saygılı, ilkel şartlarda hazırlandığını, ne hayvanlar ne de esnaf açısından hijyenik şartların yerine getirilmediğini söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde pazarların böyle olduğuna işaret eden Saygılı, "Kurban Bayramı her yıl yaşanacak. Dolayısıyla belediyelerin daha temiz, kullanılabilir, hem hayvanlar hem insanlar açısından daha sağlıklı alanlar oluşturması gerekiyor" dedi.
HAYVANLARDAN BULAŞAN HASTALIKLAR
Kasaplık hayvanların birçok hastalığın kaynağı olabileceği ve insanlara bulaştırabileceğini anlatan Saygılı, "Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, kist hidatide, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem, toksaplazmoz, şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam ediyor" dedi.
ALIMLARDA NELERE DİKKAT EDİLECEK?
Saygılı, kurbanlık olarak alınmaması gereken hayvanlara ilişkin şu uyarılarda bulundu:
"Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların alınmaması gerekmektedir."
ETİ 12 SAAT SONRA TÜKETİN
Kurban bayramında sağlıklı et elde edilebilmesi için, kurbanlıkların veteriner hekim kontrolünde satış yapılan yerlerden alınması gerektiğini vurgulayan Saygılı, "Kesimleri bu konuda ehliyetli kimselere yaptırmalı, kesim sırasında ve sonrasında hijyenik kurallara uymalı, artık organ ve dokular gelişigüzel atılarak halk ve çevre sağlığı tehdit edilmemeli, etlerin olgunlaşmasından (kesimden sonra 12-24 saat bekledikten) sonra tüketilmeli ve etler soğukta muhafaza edilmelidir" diye konuştu. (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.