Kürtaj Hakkında Her Kadının Bilmesi Gerekenler
Hamileliğin her zaman planlı bir şekilde olmadığını söyleyebiliriz. Kimi zaman çiftler tarafından gebeliğin sonlandırılması kararı alınabiliyor ve bu durumda da kürtaj işlemi gerçekleştiriliyor. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmanın tek yolu vardır ve bu yol da kürtaj işlemidir. Her kadının kürtaj hakkında bilgi sahibi olması ise büyük önem taşıyor. Özellikle ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemelerin bilinmesinde fayda vardır.
Türkiye’de Kürtaj İşlemi İçin Yasal Düzenlemeler
Türkiye’de kürtaj işleminin gebeliğin sadece 10. haftasına kadar yapılabildiğini belirtelim. 10 haftalık gebelik süresinden sonra kürtaj yaptırılması yasaktır. Dolayısıyla istenmeyen bir gebelik söz konusu olduğunda kürtaj başvurusu yapmak için gebeliğin 10. haftasını geçirmemek gerekiyor. Bu noktada gebelik hesaplaması konusunda da akılların karışabildiğinden söz etmeliyiz. Hamileliğin ilk haftası, gebelik haberini aldığınız hafta değildir. Ülkemizde ve dünya genelinde gebelik 40 haftalık bir süreç olarak hesaplanır. Bu 40 haftalık sürenin ilk 2 haftasında kadınlar aslında teknik anlamda hamile değildir. Çünkü ilk hafta son adet döneminin ilk gününden itibaren başlar. Adet gecikmesi yaşandığında, gebelik şüphesi doğar ve gebelik testi gerçekleştirilir. Bu dönem ise yapılan hesaplama çerçevesinde gebeliğin 3. haftasının sonu ya da 4. haftasına tekabül eder. Sonuç olarak hamile olduğunu öğrenen kadınların kürtaj yaptırması için en fazla 6 – 7 haftası bulunur.
Kürtaj Gebeliğin Hangi Haftasında Yapılmalı?
Kürtaj işleminin yapılabilmesi için en doğru zaman dilimini doktorunuz belirleyecektir. 4 haftalık gebelik döneminde kürtaj yaptırılması önerilmez. Kimi zaman kadınlar gebelik testi ile hamile olduklarını öğrendiklerinde gebeliğin hemen sonlandırılması talebinde bulunabiliyor. Ancak bunun için hamileliğin en erken 6. haftasını beklemek gerekir. 4 haftalık gebelikte kürtaj yatırılması durumunda bu işleme karşın gebeliğin devamı söz konusu olabilir. İşte bu nedenle kürtaj için en ideal zaman gebeliğin 6. haftası ile 10. haftası arasındaki dönemdir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Tıp teknolojisinin gelişmesi ile birlikte pek çok yeni teknik de geliştirildi. Bu yeni tekniklerin uygulandığı alanlardan biri de kürtajdır. Günümüzde kürtaj işlemi çoğunlukla vakumlu aspirasyon tekniği ile gerçekleştiriliyor ve bu teknik hem doktor hem de hasta açısından en konforlu yöntemdir. Elbette daha farklı yöntemler de uygulanabilir ancak zorunlu olmadıkça tercih vakumlu aspirasyon yöntemi ile gebeliğin sonlandırılması oluyor.
Bu işlemin dakikalar içerisinde tamamlandığını ve lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için kadının hiçbir rahatsızlık hissetmediğini belirtelim. Şırıngaya benzeyen ancak şırıngadan biraz daha büyük olan bir tıbbi alet yardımı ile yapılan işlemde ters basınç tekniğinden faydalanılıyor. Eski dönemlerde ise küret adı verilen sert metal aletler ile rahim içinin kazınması tekniği gerçekleştiriliyordu. Bu teknik halk arasında ‘kazıma’ olarak adlandırılıyordu. Ancak artık zorunlu olmadıkça bu yöntem tercih edilmiyor. Nedeni ise vakumlu aspirasyon tekniğinin diğer kürtaj tekniklerine nazaran çok daha konforlu bir metot olmasıdır. Karmen adı verilen alet ile gebelik materyalinin rahimden çekilmesi işlemi yan etkileri ve riskleri çok daha düşük olan bir yöntemdir. Özellikle Op. Dr. Barış Korkmaz gibi kürtaj alanında deneyimli bir doktorun tercih dilmesi durumunda hastalar açısından kürtajın zorlayıcı boyutu asla olmuyor. İşlemin hemen ardından hastaların evine gitmesi ve dinlenmesi mümkün olabiliyor.
Kürtaj Sonrası Yeniden Hamile Kalınır Mı?
Bir defa kürtaj yaptıranların bir daha hamile kalamayacağı, hamile kalsa bile gebeliğin kesinlikle düşükle sonlanacağı gibi bilgiler tamamen şehir efsanesinden ibarettir. Kadınların bu tür yanlış bilgilere asla itibar etmemesi gerekir. Kürtaj işlemi kadınların doğurganlık özelliğine zarar veren bir işlem değildir. Yeniden hamile kalınması, sağlıklı bir gebelik sürecinin yaşanması ve hem sezaryen ile hem de vajinal yolla doğum yapılması mümkündür.
Ancak kürtaj sonrasında ne zaman hamile kalınacağının iyi planlanması gerekiyor. Kürtaj işleminin psikolojik bir boyutu da vardır. Bu nedenle kadınların yeni bir gebelik için kendilerini psikolojik açıdan da hazır hissetmelerini beklemek lazım… Ayrıca dokuların iyileşmesini ve kanamanın durmasını beklemek de önem taşıyor.
Kadınların Kürtaj Yaptırması İçin Partnerinin Onayı Gerekli Mi?
Evli olan kadınların kürtaj yaptırması için eşlerinin de bu işleme izin vermesi gerekir. Bekar olan kadınların ise sadece kendi rızalarının, taleplerinin olması kürtajın yapılması için yeterli olur. 18 yaş altında olan kadınlarda ise kürtaj işlemi için ebeveyn onayı aranır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.