Küslerin İbadeti Kabul Değil
Hacıların yapacakları ibadetleri hakkıyla eda edebilmeleri için yapmaları gereken hususların anlatıldığı seminerde, sağlık tedbirlerine de dikkat çekildi. Seminerde konuşan İl Müftüsü Samsun Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, hac ibadeti esaslarının kura çekiminden itibaren başladığı belirterek, manevi hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi. Adayların artık günah işlememesinin önemini vurgulayan Müftü Yard. Dr. Öztürk, "Gitmeden önce yapılması gereken işlerin başında tövbe geliyor. 'Yarabbi pişmanım' demekle değil, günahı hangi cinsten işlediyseniz tövbesi de o cinsten olacak. Sakın insanlara küs olarak gitmeyin. Allah, anasına babasına asi olan ve Müslüman kardeşi ile küs olanların ibadetlerini kabul etmiyor." dedi.
Samsun İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen seminere hacı adayları yoğun ilgi gösterdi. Sağlık konusuyla başlayan seminerde hacı adayları, Gazi Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Musa Çilingir'ın verdiği bilgileri ve uyarıları dikkatle dinledi. Uzm. Dr. Musa Çilingir de sağlık tedbirlerinin hac ibadetinin sürekliliği açısından önemli olduğunu kaydetti.
Yolculuk öncesinde sağlık kontrolleri yaptırılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Çilingir, "Enfeksiyonlara karşı aşılarımızı mutlaka olmalı, ilaçlarımızı götürmeliyiz. Kalp, şeker, akciğer, astım bronşit gibi kronik hastalıkları olanlar, sağlık raporlarını yanlarında bulundurmalıdır. Çünkü buradaki gibi sağlık hizmetini hacda bulamayacağız. Temizliğe dikkat etmeli, her fırsatta ellerimizi bol sabunlu suyla yıkamalıyız. Sıcak sebebiyle su kaybı fazla olacağından kanın pırtılaşıp bizi hasta etmemesi için bol sıvı tüketmeliyiz. Güneşin altında fazla durmamalı, takke, şapkamız veya şemsiye kullanmalıyız. Taraftan geldiğimizde ayaklarımızı bol sabunlu suyla yıkamalı, kurutmalıyız. Çoraplarımızı her gün değiştirmeliyiz. Karnımızı doyurup tavaf yapmamalı, azar azar sık yemek yemeliyiz." bilgisini verdi.
"HACILARI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ"
Samsun Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk ise sağlık kurallarına riayet edilmesinin altını çizerek, hacı adaylarına yolculuk öncesinde yapmaları gereken manevi hazırlıkları anlattı. Müftü Yard. Doç. Dr. Öztürk, "Kutsal topraklara ömrünüzde bir kez gidebileceksiniz. Haklı olarak bol ibadet yapmak isteyeceksiniz. Belki uykunuzu terk edecek, doğru dürüst yemek yemeyeceksiniz. Kendinize bakmaz ibadete verirseniz hasta olabilirsiniz. Sonra 4-5 gün yatmak zorunda kalabilirsiniz. İbadeti dengeli yapmalı, sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Çünkü ibadette süreklilik esastır. Bir kez giden bir daha gidemeyeceğiniz için bu fırsatı çok iyi değerlendirmelisiniz." diye konuştu.
"MANEVİ HAZIRLIĞINIZ TAM OLSUN"
Hacılığın kutsal topraklarda değil, kurada çıktığınız andan itibaren başladığına da değinen Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, "Hiçbir zaman günah isleme lüksümüz yok ama hacı olacağınız için artık hac günleri günah işlememelisiniz. Çünkü bu dönemde işleyeceğiniz sevap da günah da normal zamanlardakinden kat ve kat fazla olur. Gitmeden önce yapmanız gereken hazırlıkları tamamlamalı, temiz şekilde kutsal topraklara varmalıyız. Bunların başında da günahlara tövbe geliyor. Tövbe, 'Yarabbi pişmanım' demekle de olmuyor. Günahı hangi cinsten işlediyseniz tövbesi de o cinsten olacak. Örneğin sağlığında bir Müslümanı incitmişsen, ona gidip helallik isteyeceksin. Gerekirse bedelini ödeyeceksin. Buna sevinin. Peygamberimiz (sav) vefatından önce bunu yapmıştır. Helallik almanız gereken herkesten helallik alın. Küs olduklarınızla mutlaka barışın. Çünkü Allah, anasına babasına asi olan ve Müslüman kardeşi ile küs olanların ibadetlerini kabul etmediğini bildiriyor." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.