LEYLEKLER UYDUDA...
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde başlatılacak proje kapsamında leyleklere uydu vericisi takılarak göçlerinin ve davranışlarının takip edileceğini söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi işbirliğiyle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylekler için bir proje başlatıldı. Samsun’un Bafra ve 19 Mayıs İlçelerinde yer alan 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylek popülasyonunun hareketleri uydu üzerinden takip edilecek.
5 GENÇ LEYLEĞE UYDU VERİCİ TAKILACAK
OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, proje kapsamında 5 genç leyleğe uydu vericisi takılacağını, 50 yavru leyleğe de renkli halkalama yapılacağını söyledi. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne her yıl yaklaşık 900 çift leylek geldiğini söyleyen Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “Kızılırmak deltası Kuş Cenneti Türkiye’de leylek popülasyonunu en fazla olduğu yer olma özelliğine sahip. Mayıs ayı sonu Haziran ayı başı itibariyle deltadaki 5 genç leyleğe uydu vericisi takacağız. 50 yavru leyleğe ise renkli halkalama yapacağız. Türkiye’de leyleklerle ilgili ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor. İlk defa leylekler uydu vericisi ile takip edilecek. Geniş kapsamlı bir çalışma olacak” dedi.
UYDU VERİCİSİNDEN GÖÇ YOLU VE DURAKLARI TAKİP EDİLECEK
Uydu vericinin her gün merkeze konum bilgilerini göndereceğini belirten Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “Biz kış döneminde leyleklerin buradan Afrika’ya gittiklerini biliyoruz. Ancak nerede konakladıklarını kışı nerede geçirdiklerini tam olarak bilmiyoruz. Bu uydu vericileri sayesinde leyleklerin hangi rotayı kullanarak ne kadar mesafeyi kat ederek ne kadar zamanda kışı geçirecekleri yere ulaştıklarını öğreneceğiz. Ayrıca dönüş yolunda yine nerelerde konakladıklarını ne zaman yola çıkıp ne zaman Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne geldiklerini öğrenebileceğiz. Davranışları ile ilgili de bilgi edineceğiz. Yuvadan ayrılarak göç eden leylekler geri döndüklerinde yumurtadan çıktıkları yuvaya mı yoksa ona yakın başka bir yuvaya mı gelecek bunu da görmüş olacağız” diye konuştu.
İLK DEFA LEYLEKLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi olarak yaklaşık 15 yıldır kuş halkalama çalışması yaptıklarını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, "15 yıldan 100 binden fazla kuş halkaladık ve bilimsel çalışmalar yaptık, ancak biz de ilk defa leyleklerle ilgili halkalama ve uydu vericisi ile çalışma yapacağız. Bizim için de çok heyecan verici bir projeyi başlatıyoruz” diye konuştu.
RAMSAR SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA KORUNUYOR
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip, 5 bin 174 hektarlık kısmı ise Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak Uluslar arası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, Türkiye’de bugün kayıt altına alınmış 478 kuş türü tespit edildiği, bunların 350'sinin burada görüldüğü ve 140'ının burada ürediği tespit edildiği ifade edildi. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15'inin, Kızılırmak Deltası’nda görülüp kayıt altına alındığı, Kızılırmak Deltası’nın dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden birinin de yılın her ayı farklı kuşların görülebildiği olduğu belirtildi.DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.