Limon zam şampiyonu!

Limon zam şampiyonu!
TZOB verilerine göre marketlerde satılan limon Nisan ayının en çok zam yapılan ürünü olarak belirlendi

Mevsim değişikliği ile birlikte Sebze ve Meyve fiyatlarında düşüş yaşanması beklenirken TZOB verilerine göre marketlerde satılan 28 üründen 11'nin fiyatı Nisan ayında arttı. Yapılan araştırmaya göre Nisan ayı verileri üretici fiyatları ile market fiyatları arasında yüzde 312'lere ulaştığını gösterirken, bu oran yaş sebze ve meyvede yüzde 311,9'lara, baklagillerde yüzde 248,3'lere, pirinçte yüzde 170,2'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 252,9'lara, hayvansal ürünlerde ise yüzde 203'lere çıktığı ifade edildi.
SİVRİ BİBERİN FİYATI DÜŞTÜ
Araştırmaya göre, Nisan ayındaki market fiyatlarına; 4 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 üründe azalma, 11 üründe ise fiyat artışı tespit edildi. Buna göre, nohut, pirinç, toz şeker ve yumurta fiyatlarında değişim olmadı. Kuru üzümde yüzde 0,5, kırmızı mercimekte yüzde 1, yeşil mercimekte yüzde 2, havuçta yüzde 2,6, armutta yüzde 4,6, patateste yüzde 6, pırasada yüzde 9,8, domateste yüzde 23,4, ıspanakta yüzde 25,2, yeşil fasulyede yüzde 37,2, salatalıkta yüzde 37,4, patlıcanda yüzde 48,9, sivri biberde yüzde 68,7 fiyat düşüşleri görüldü. Buna karşılık, limonda yüzde 26, soğanda yüzde 10,4, kuru kayısıda yüzde 5,4, elmada yüzde 5,3, kuru incirde yüzde 4,6, kuzu etinde yüzde 4,1, tavuk etinde yüzde 3,6, kuru fasulyede yüzde 2, sütte yüzde 1,4, dana etinde yüzde 1,3, fındıkta ise yüzde 0,3 fiyat artışları belirtildi.
STOKLARIN TÜKENMESİ NEDEN OLDU
Fiyat artışlarını stokların sonuna gelinmesine bağlayan TZOBB, 'Üretici fiyatlarında artış görülen ürünlerden soğan ve armutta stokların sezonunun sonuna gelinmesi etkili olmuştur. Nitekim soğanda stokların sonuna gelinmesi ve yeni hasat sezonuna ait ürünün de henüz az olması nedeniyle fiyatlar geçen aya göre artış göstermiştir. Limonda da ürün stokunun azalmasına bağlı olarak fiyatlar bir miktar artış göstermiştir. Kuru kayısıda görülen fiyat artışında ise geçen aylarda meydana gelen don olayı nedeniyle gelecek sezon rekoltenin düşük olacağı beklentisi etkili olmuştur. Hayvansal ürünlerden kuzu etinde ise geçen aylardaki fiyat yükseliş seyir devam etmekte olup, arzdaki daralmaya bağlı olarak üretici ve tüketici fiyatları artış göstermiştir' açıklaması yapıldı.
DÜŞÜŞ TÜKETİCİYE YANSITILMADI
Yeni mevsim ürünlerinin çıkmasıyla üretici fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen bunun market fiyatlarına yansımadığını belirten TZOB'un açıklaması şöyle devam etti: 'Üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde, üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yeterince yansımadığı görülmektedir. Nitekim süt, kuru incir, dana etinde üretici fiyatları düşerken market fiyatları artmıştır. Havuç, patlıcan, yeşil fasulye, kuru üzüm, patateste ise market fiyatındaki düşüş, üreticilerdeki fiyat düşüşünden daha az olmuştur. Ayrıca elma kuru fasulye, fındık üretici fiyatı değişmezken market fiyatları artış göstermiştir.'denildi.