Limonata ve meyve sularına dikkat
Bozulmuş meyveler ile iyi yıkanmadan ve musluk suyu kullanılarak yapılan limonata ile meyve suları, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Trakya Sorumlusu Gıda Mühendisi Selim Sücüllü, bazı firmaların sofralık tüketime uygun olmayan, küflenmiş, bozulmuş, ezilmiş meyvelerle meyve suyu ve limonata yaptığını söyledi. Bu meyvelerle yapılan ürünlerin, mikrop ve toksin üretimine açık olduğunu vurgulayan Sücüllü, "Tadından anlaşılmayan bu ürünler kanser, böbrek ve mide rahatsızları ile alerji gibi birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Zirai atıklar da çok tehlikeli" diye konuştu.
TADI VAR AMA KENDİSİ YOK!
Bazı firmaların sattıkları ürünün içine 1 damla meyve aroması katarak, tüm şişeyi 'meyve suyu' diye sattığını anlatan Sücüllü, bunu ayırt etmek için ürünü cam bir bardağa boşaltıp rengine bakmak gerektiğini söyledi. Sücüllü, "Kimyasal aroma ve tatlandırıcı ile yapılan meyve sularında hiç meyve bulunmuyor. Vatandaşlar ambalajdaki oranlara bakmalı, markasız, ucuz ürüne şüphe ile yaklaşmalı" dedi.
İÇERİĞİNE DİKKAT EDİN
Tüketicilerin meyve suyu alırken, içeriğine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen gıda mühendisi Selim Sücüllü, meyve sularının 4'e ayrıldığını ifade etti: Meyve suyu: Yüzde 100 meyveden yapılır. Su katılmaz. Meyve nektarı: Meyve oranı yüzde 25 ile 99 arasındadır. Meyveli içecek: Meyve oranı yüzde 10 ile 24 arasında. Meyve aromalı içecek: İçinde yüzde 0 ile 10 arasında meyve bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.