MADEN SUYU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ
Magnezyum, insan sağlığı için önemli minerallerden biri olarak öne çıkıyor. Kemik gelişiminde ve sağlığında kalsiyum ve D vitamininin etkileri iyi biliniyor olsa da magnezyumun (Mg) önemi çoğu zaman göz ardı ediliyor. Vücuttaki magnezyum depolarının yarısı doku ve organlardaki hücrelerde, diğer yarısı da kemik hücrelerinde kalsiyum ve fosfatla birlikte yer alıyor. Magnezyumun yalnızca %1 kadarı kanda serbest halde bulunuyor.
Magnezyum eksikliği kemik erimesine neden oluyor
Magnezyum eksikliğinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Dr. Şule Aktaç: “Magnezyum yetersizliğinden kaynaklı oluşan hastalıklar bir anda kendini belli eden değil, zamanla ortaya çıkan hastalıklardır. Hücrelerin yetersiz düzeyde magnezyum emilimi sonucunda, kemiğin önemli bileşenlerinin eksikliğine, iltihap yapıcı bileşenlerin artışına, vücudun kalsiyum dengesini sağlayan paratiroid hormonunun ve D vitamini düzeylerinin azalmasına neden oluyor. Magnezyum eksikliğinin sebebi kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Ispanak, pazı, bamya, fındık, fıstık gibi oksalat içeren besinleri fazla tüketmenin sonucunda magnezyum eksikliği ortaya çıkabiliyor. Ayrıca aşırı alkol tüketen insanlarda da magnezyum eksikliğine sıkça rastlanabiliyor. Bütün bu sebepler kemik erimesi gibi hastalıklara sebep olur. Bu hastalıkları önlemek için magnezyum dengesinin korunması gerekiyor. Magnezyum, kalsiyumla birlikte çalışır ve etkin olabilmeleri için her iki mineralin uygun oranda alınması gerekir. Beslenme düzeninde kalsiyum-magnezyum oranının 2:1 olmasını öneriyoruz. Örneğin 100 mg kalsiyum alınıyorsa 50 mg da magnezyum alınmalı. Bu şekilde vücudun besin dengesi korunmuş olur.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.