Mahremiyet konusu çocuklara uygun şekilde aktarılmalı
Çocuklarda mahremiyet konusuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Çocuklarda mahremiyet ise bedensel sınırı koruma, alanına saygı duyulmasını sağlama ve çocuğun kendisini güvende hissetmedir. Mahremiyet konusunun çocuğumuza doğru ve uygun şekilde aktarılması, bu mahremiyetlerin korunması çocuğun sağlıklı koşullarda büyümesini sağlar. Çocuklara mahremiyet eğitimi verme noktasında ailelerin bilinçli olmaları gerekmektedir” dedi. Mahremiyetin, kişinin yaşam alanında ve özel hayatında başkalarıyla paylaşmak istemediği tüm duygu ve düşüncelerin toplamı olduğunu söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Çocuklarda mahremiyet ise bedensel sınırı koruma, alanına saygı duyulmasını sağlama ve çocuğun kendisini güvende hissetmedir. Örneğin, cinsellik, hijyen, özel alan ve bedensel dokunulmazlık konuları çocukların mahremiyetidir. Mahremiyet konusunun çocuğumuza doğru ve uygun şekilde aktarılması, bu mahremiyetlerin korunması çocuğun sağlıklı koşullarda büyümesini sağlar. Çocuklara mahremiyet eğitimi verme noktasında ailelerin bilinçli olmaları gerekmektedir” diye konuştu.
“Mahremiyet eğitiminde ailelere büyük görev düşmektedir”
Mahremiyet konusunda ailelerin neler yapması gerektiğinden bahseden Uzm. Klnk. Psk. Öziç, şu bilgileri paylaştı: “Mahremiyet eğitiminde ailelere büyük görev düşüyor. Öncelikle karşılıklı iletişim açık olmalı, anlaşma çocuğa aktarılabileceği bir dilde yapılmalıdır. Cinsellik ve bedensel özelliklerle ilgili net ve doğru bilgiler verin. Sizlere bu konularda soru sorabilmeleri çok önemli, cinsellik hususunda ket vurmadan sorularını sormasını sağlayın. Çocuğumuzun özel bölgeleri ve organlarını yaşına uygun, doğru terimlerle öğretin; vücudunu tanımalı aklındakini doğru bir bilgiyle size aktarmalıdır. İyi ve kötü dokunuşun farkından bahsedin. Kendisini kötü tuhaf garip hissettiren her dokunuşun kötü dokunuş olabildiğini ve böyle bir his olduğunda muhakkak aile olarak kendileriyle paylaşılması gerektiğini öğretin. Çocuk birisine yaklaşmak öpmek sarılmak istemiyorsa asla ısrar edilmemelidir, hayır dediğinde saygı duyulmalıdır. Böylece hayır demeyi öğrenmesi ve uygulaması sağlanmalıdır.”
“Korkutarak ve tehditle çocuğa eğitim vermeye çalışmayın”
Çocukların mutlaka istemediği bir durumla karşı karşıya kaldığında hayır demesi gerektiği bilincinin oluşturulmasının önemli olduğunu belirten Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Birisinin ona ısrar etmesi durumunda kendisini korumak adına çığlık atması o ortamdan uzaklaşması ve güvendiği bir yakınının yanına koşmasını öğretin. Ne olursa olsun ona güvendikleri ve onun yanında olunduğunuzu açıklayın. Ebeveynler veya akrabalar olarak çocukları severken ya da onlarla oyun oynarken mahrem bölgeler ile ilgili şaka yapmaktan kaçının. Korkutarak ve tehditle çocuğa eğitim vermeye çalışmayın. Çünkü bu durum çocuğun mahremiyet bilincini doğru kavramasına engel olmaktadır” şeklinde konuştu.
“Çocuklarımızı duyalım ve iyi gözlemleyelim”
Yetişkin bireylerin çocuklara destek olması gerektiğini işaret eden Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Çocuklarımıza öğretmek istediğimiz her davranışı yetişkinler olarak önce bizler uygulamalıyız ve örnek olmalıyız. Mahremiyet dâhil her türlü değer eğitiminin en iyi verilme şekli ancak rol model olma yöntemiyle mümkündür. Bu yüzden ki çocuklarımızı duyalım, dinleyelim ve iyi bir gözlemci olalım. Günümüzde çocuklarımızın karşılaştığı zorbalık, mahremiyete saygısızlık, sınır ihlali gibi konularda onlara yardımcı olmanın tek yolu gözlemci olmak ve sorunlarını bizimle paylaşmalarını sağlamaktır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.