Makyaj ve gülme yüzde şiddetli ağrıyı tetikliyor

Makyaj ve gülme yüzde şiddetli ağrıyı tetikliyor
Turgut Özal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Muhammet Gözdemir, yüzde şiddetli ağrının diş apsesiyle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Yüzde ani şiddetli ağrı, trigeminal nevraljinin kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Gözdemir, makyaj, gülme, yemek yemenin bu ağrıyı artırdığını söyledi. 

Turgut Özal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Muhammet Gözdemir, halk arasında sıkça görülen ancak özellikleri bilinmeyen ani yüz ağrısı (trigeminal nevralji) rahatsızlığına ilişkin bilgiler verdi. Gözdemir hastalığı ani bıçak saplanır gibi yüzün bir tarafını tutan çok şiddetli ve saniyeler süren ağrı olarak tarif etti. Gözdemir, "Ağrının genellikle sağlıklı bir arter veya toplardamarın beyin sapından trigeminal sinirin çıktığı yerdeki teması nedeniyle olduğuna inanılır." dedi. 

50 YAŞ ÜSTÜ KADINLAR DİKKAT

Her yaş grubunda görülebilen bu ağrının daha çok 50 yaş üstünde kadınlarda daha sık rastlandığına dikkat çeken Gözdemir, bazı hastaların bu ağrıyı diş apsesi sanarak müdahaleye maruz kaldığını ancak ağrılar geçmeyince hastalığın tanısının konulduğunu ifade etti. 

Gözdemir şu uyarılarda bulundu: "Klasik ve atipik ağrı görülür. İlkinde ağrı çok şiddetli, keskin, şok edici ve genellikle yüzün o bölgesine dokunmayla tetiklenen bir özelliğe sahiptir. Diğerinde ise devamlı yanıcı ve daha geniş bir alanı ilgilendiren bir ağrıdır. Ağrılı tarafa hafifçe dokunma, gülme, makyaj yapma, yemek yeme, konuşma, yıkama, tıraş olma, diş fırçalama, burnu şişirerek nefes alma, soğuk ya da sıcak içecekleri içme, hafif esintiye maruz kalma, soğuk havada yüzün rüzgâra maruz kalması, klimalar, ağrıyı tetikleyebilir."

Ani yüz ağrısının hastanın yaşamı boyunca sürecek bir hastalık olduğuna işaret eden Gözdemir, "Bu nedenle tedavinin uzun süreçli olarak planlanması gerekir. Tedavide epilepsi ilaçları, kas gevşeticiler kullanılabilir, ilaca rağmen şikâyet devam ediyorsa cerrahi alternatifler düşünülür, cerrahi olarak mikrocerrahi teknikler kullanılır." bilgisini verdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.