Mantarla ilgili
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı (RSHM) Doç. Dr. Mustafa Ertek, zehirli mantarları zehirsizlerden ancak uzmanların ayırabildiğini belirterek, halk arasındaki, yoğurtla yenen mantar zehirlemez, pişirilen mantarda zehir yok olur gibi yanlış inanışlar sonucu tüketilen zehirli mantarların, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hatta ölüme kadar gidebilen olumsuz sonuçlara yol açtığına dikkati çekti.
Ertek, sonbaharın gelişiyle her yıl olduğu gibi mantar zehirlenmelerinde büyük artış olduğunu, Ulusal Zehir Danışma Merkezine son 2 ayda 147 mantar zehirlenmesi başvurusu yapıldığını bildirdi.
Halk arasındaki, yoğurtla yenen mantar zehirlemez, pişirilen mantarda zehir yok olur gibi yanlış inanışlarla tüketilen zehirli mantarların, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hatta ölüme kadar gidebilen olumsuz sonuçlara yol açtığı uyarısında bulunan Ertek, halk arasında hiçbir bilimsel değeri bulunmayan şu inanışların bulunduğunu açıkladı:
-Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.
-Pişirilen mantarda zehir yok olur.
-Mantarın zehri, sirkeli ve tuzlu suda kaynatılarak alınır.
-Kurutulmuş mantar zehirlemez.
-Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.
-Koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir, iç kısmı mavileşirse zehirlidir.
-Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.
-Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse, kaşık kararır.
-Salyangozlar zehirli mantar yemez.
Zehirlenme vakalarına özellikle Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rastlandığını anlatan Ertek, şöyle konuştu:
Sonbahar ve ilkbahar aylarında görülen yağışlardan sonra doğada yetişen mantarlar bilinçsiz kişilerce tüketiliyor. Ülkenin hangi bölgesinde yetişirse yetişsin, doğadan toplanan mantarlar kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü, zehirli mantarları zehirsizlerden ancak uzmanlar ayırabilir. Normal bir vatandaş bunları asla birbirinden ayıramaz.