Marmara'daki Balıkçıların Umudu Karadeniz'den Gelecek Balıklar
Balıkçıların 15 Nisan'da başlayan avlanma yasağı 1 Eylül Salı günü itibariyle kalkıyor. Yeni sezon öncesi son hazırlıklarını yapan balıkçılar umudunu Karadeniz'den Akdeniz'e akıntı halinde geçecek balıklara (anamaçya) bağladı.
Küresel ısınmanın da etkisiyle denizde balığın azaldığını söyleyen Marmara' Denizi'ndeki balıkçılar, denizanalarının erimesiyle oluşan jelin de balıkçıları olumsuz etkilediğini söyledi. Yeni sezon öncesi palamut ve lüferin bol olabileceği belirtiliyor.
Yaklaşık 5 ay süren yasağı ardından yeniden denizlere açılacak olan balıkçılar 'rast gele' demeden önce son hazırlıklarını tamamlıyor. Yaklaşık 500 balıkçının faaliyet gösterdiği Bursa'nın Gemlik ilçesindeki balıkçılar da teknelerini onarıp, ağlarını kontrol ediyor. 1 Eylül'de başlayıp 1 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek olan avlanma sezonu öncesinde balıkçıların durumunu değerlendiren Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, Türk balıkçılığının en zor dönemlerinden birisini yaşadığını ifade etti.
"Denizde balık kalmadı." diyen Dalarel, mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin atmasına rağmen balık fiyatlarının son yıllarda aynı düzeyde kaldığını kaydetti.
Dalarel, deniz kirliliğine ve özellikle 2 yıldır denizin dibini, tekneleri ve ağları mahveden jelimsi, yapışkan kaykay (denizanası) maddesine de dikkat çekti.
Dernek Başkanı Dalarel, tüm girişimlerine rağmen bu soruna henüz el atılmadığını belirterek, "Yetkililerle yazıştık, ancak bir önlem alınmış değil. Denizlerimizde balık kalmadı. Amatör balıkçılık yapanlar avlanma yasağının olduğu dönemde bile denizde balık olmadığını söylüyor. Yeni sezon açılıyor, ama umudumuz Karadeniz'den Akdeniz'e geçmesi beklenen balıklar. Yeni sezon öncesi umudunuz az, ama yine de 'rast gelsin' diyerek denize açılacağız. İstavrit ve hamsi gibi balıkların bile seviyenin çok altında olduğu konuşuluyor. Küçük tekneyle denize açılan balıkçı bile perişan. Komşumuz Yunanistan'da ufak balıkçılara lambalı avlanma yasağının olmadığını ve bu nedenle Türk balıkçısının haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını biliyoruz." diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Gemlik Balıkhanesi'ni kapatarak Bursa merkez Nilüfer ilçesi Görükle Mahallesi yakınlarına taşımasının da balıkçıyı olumsuz etkilediğini anlatan Dalarel, Gemlik halkının ilçe sınırlarındaki denizden çıkan balığı Bursa'daki halden yiyebildiğini aktardı.
Gemlik'te yaklaşık 500 balıkçının faaliyet gösterdiğini vurgulayan Dalarel, "Şu anda denizden balık çıkmıyor. Küresel ısınmadan kaynaklanıyor, denizin sıcaklığından kaçan balık serin yer arıyor, dibe doğru kaçıyor. Şu anda palamut olduğu söyleniyor. Lüfer, istavrit, çinekop, hamsinin tam zamanı ancak denizde ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Tek umudumuz 'anamaçya' dediğimiz Karadeniz'den Akdeniz'e balık akım zamanı. Yasağın kalkacağı 1 Eylül'de Karadeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan balıkların buradan geçmesini bekliyoruz. İlgililerden denizimizdeki 'kaykay' dediğimiz denizanalarının eriyerek denizi kaplamasına çözüm bulmaları. Halen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı çalışıyoruz, Denizcilik Bakanlığı kurulması gerekiyor." şeklinde konuştu.