Meme kanserine karşı zeytinyağlı önlem
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sancar Bayar, "Akdeniz ülkelerinde meme kanserinin az görülmesinin sebebi muhtemelen düzenli zeytinyağı tüketimidir. Zeytinyağındaki oleik asidin meme kanserine karşı koruyucu etki gösterdiği düşünülmektedir" dedi.
MEME KANSERİ KADINLARDA GÖRÜLEN EN SIK KANSER TİPİDİR
Bayar, meme kanserinin kadınlarda izlenen en sık kanser tipi olduğunu belirterek, "Günümüzde önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Meme kanseri gelişiminde ailesel ve kalıtımsal faktörler kanser gelişiminin ancak yüzde 5-10 kadarından sorumludur. Kanserin gelişiminde daha çok çevresel faktörlerin önemli olduğu düşünülmektedir. Yaşam alanlarının toksik ürünlerle kirlenmesi, doğal beslenmeden uzaklaşma ve sedanter yaşamın meme kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir" şeklinde konuştu.
SOYA KANSERE KARŞI KORUYUCU İÇERİYOR
Japonya'da her 80 kadından birinde, ABD'de ise her 8 kadından birinde meme kanseri izlendiğini vurgulayan Bayar, şöyle konuştu:
"Japonya'dan ABD'ye göç edenlerde ise birkaç jenerasyon sonra meme kanseri riski giderek ABD düzeyine ulaşmaktadır. Japonya'da daha az oranda meme kanseri izlenmesi, soya ve ürünlerini daha fazla tüketmelerine bağlanmaktadır. Soya, içerdiği fitoöstrojenler sebebiyle meme kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir. Vücuttaki normal östrojene göre daha zayıf olan bu östrojenlerin koruyucu etki gösterdiği düşünülmektedir. Bu arada meme kanserli hastaların soya ürünleri ve yine fitoöstrojen içeren keten tohumunu kullanmamaları gerekmektedir. Gebelerde de doğal yollar dışında bu ürünlerin aşırı tüketimden kaçınmakta fayda vardır." TRT HABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.