Metropol illerde daha fazla görülüyor

Metropol illerde daha fazla görülüyor
1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, “Metropol iller ile turistik illerde daha fazla vaka görülmekle birlikte, vakalar hemen tüm illerimizde mevcuttur.” dedi

Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle yaptığı açıklamada AIDS hakkında vatandaşlara bilgi verdi. 2006-2010 yılları arasında 1 Aralık Dünya AIDS günü için Dünya AIDS Kampanyası çerçevesinde “Sözünde Dur AIDS'i durdur” “Bilgilenin, Bilgilendirin” sloganlarının belirlendiğini söyleyen Kasapoğlu, “AIDS, HIV nedeni ile oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalıktır. Dünyada her gün 7 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiği tahmin edilmektedir. Etkilenen kişilerin çoğunluğu en üretici çağlarında olan 25 yaş altındaki gençlerdir. Halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuk HIV ile enfekte olmuştur. Yeni HIV vakalarının tahmini sayısı 2.5 milyon. HIV/AIDS'li çocuk sayısının 2,1 milyondur. Vakaların % 95'i ise gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır.” dedi.

YÜZDE 69'U ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR
Türkiye'de Ülkemizde 1985 yılından bu yana AIDS/HIV enfeksiyonu görüldüğünü dile getiren Kasapoğlu, “1985 yılında 1 AIDS ve 1 taşıyıcı toplam 2 olan vaka sayısı, Haziran 2008 itibarıyla 682 AIDS ve 2 bin 493 taşıyıcı toplam 3 bin 175'e ulaşmıştır. İstatistiklere göre, enfekte olanların yarısından çoğu hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla, başlıca heteroseksüel ilişkiden almıştır. Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmakla birlikte, sayı kadınlar arasında da artış göstermektedir. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus 25-49 yaş grubundadır. Metropol iller ile turistik illerde daha fazla vaka görülmekle birlikte, vakalar hemen tüm illerimizde mevcuttur. Bildirilen kişilerin yüzde 15'i yabancı uyrukludur. Son yıllarda Ukrayna ve Moldova uyruklu yabancı vaka sayısında artış görülmektedir.” İfadelerini kullandı.

TOPLUMDAN DIŞLAMAYIN
Kasapoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “HIV/AIDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, yanaktan yanağa öpüşmek ile, aynı tabaktan yemek yemek ile, aynı bardak, kaşık, çatalı kullanmak ile, aynı kıyafetleri kullanmak ya da aynı tuvalet/banyoyu kullanmak ile bulaşmaz. Bu nedenle HIV'e yakalananları dışlamamalı, onlara destek olmalı, onların da bizlerle aynı haklara sahip olduğunu unutmamalıyız.”

Yaprak KOÇER