Mevcut sorunlar Tıp Bayramı dolayısıyla masaya yattı
Tıp okulu'nun tarihçesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Öksüz, ülkemizde batılı anlamda ilk tıp okulunun yani diğer adıyla Tıbhane-i Amire ve Cerrahane-i amire'nin 14 Mart 1827'de açıldığını söyledi. Tıp Bayramı'nın ilk olarak 1919'da işgal altındaki İstanbul'da Tıbbiyelilerin tepkilerini göstermek amacıyla kutlandığını belirten Öksüz, bu tarihten itibaren her yıl düzenli olarak Tıp Bayramı'nın kutlandığı bilgisini verdi. Öksüz,14 Mart Tıp Bayramı'nın ülkemiz sağlık sisteminin mevcut durumunu gözden geçirmek ve tespitlerde bulunmakiçin en iyi yöntem olduğunun altını çizdi.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE ARTIŞ GÖZLENDİ
Samsun Sağlık-Sen Araştırma Bürosu, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir rapor yayınladı. Araştırma raporuna göre, 2003 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile bir yılda sunulan sağlık hizmetinin yaklaşık 4 kat arttığı belirtilirken, personel açığının da katlanarak büyüdüğü belirlendi. 2002 yılında 66 milyon olan poliklinik hizmeti sayısının, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte 2008 yılında 217 milyona yükseldiğine dikkat çekilen Sendika raporunda, Sağlık hizmetinde yakalanan başarıda, iş yükü en az 4 kat artan sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları yatmaktadır denildi.
SAĞLIĞA YETERLİ BÜTÇE AYIRILMIYOR
Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:Türkiye'nin birleşmiş milletlere üye 189 ülke açısından gelir sırasında 57. sırada olmasına rağmen dünya ülkeleri arasında sağlık sıralamasındaki yeri gelir sıralamasındaki yerinden 51 basamak daha aşağıdadır. Bunun nedeni de Türkiye'de göreve gelen hükümetler tarafından sağlığa gerekli önemin verilmeyerek bütçeden çok küçük paylar ayrılmasıdır. Doktorluk mesleği TUS sınavına endeksli hale gelmiştir. Tıp Fakültesi öğrencileri 1.sınıftan itibaren TUS kursuna dönüşmüş ve başarılar TUS'a göre ölçülür hale gelmiştir. Böyle bir sistem Tıp eğitimi müfredatı gözden geçirilmeli ve topluma dayalı bir sistem geliştirilmelidir. Sağlık sektöründe görev yapanların maddi sıkıntılarla uğraşmaktan mesleki anlamda kendilerini geliştirememekte, hekimlerin % 62'si bilimsel etkinliklere kendi imkanlarıyla katılamamaktadırlar.
Samsun Sağlık- Sen şube başkanı İlhan Öksüz ayrıca, sağlık çalışanlarının maddi sıkıntılarının giderilmesini önlemek için yürürlüğe konan döner sermaye uygulamasının ise adaletsiz olduğunun altını çizerek şöyle dedi: "Aynı hastanede çalışan doktorlar arasında bile döner sermayeden aldıkları paylar arasında ciddi farklılıklar vardır. Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlarken, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının ücretlerinin ve çalışma koşullarının bir an önce düzeltilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyor ve bu konunun sıkı takipçisi olduğumuzu kamuoyuna açıklıyoruz.