Mevsimi olmayan rahatsızlık: Terleme
Mevsimsiz bir hastalık olan terleme günlük yaşantınızda bir sorun haline geliyor ve artık sizi mutsuz etmeye başlıyorsa, bu sorunu çözmek için sizi terletmeyecek bir yol var. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Altan Kır terleme tedavisi ETS hakkında bilgi veriyor.
İş ve ofis hayatı gibi kapalı ortamlarda bulunmak ve üst üste giydiğimiz kalın kıyafetler terleme sorununu da beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. Altan Kır, günlük yaşantısında çevresindeki insanlardan daha fazla terleyenlere artık onları terletmeyecek bir tedaviyi öneriyor. Aşırı terleme için uygulanan cerrahi yöntem ETS, %90'ların üstünde başarı oranıyla hasta memnuniyetini önemli ölçüde artırıyor. Kişi, bu sayede yeniden sosyal çevresiyle ilişki kuruyor, el sıkışmaktan korkmuyor, yanında sürekli mendil taşımak zorunda kalmıyor.
Avuç içi ve koltukaltı ter bezlerine terleme uyarısını götüren sempatik sinir dallarının, göğüs kafesi içine girilerek kesilmesiyle yapılan ETS ameliyatı, hem terlemeyi kalıcı olarak engelliyor hem de ameliyat süreci çok kısa olduğu için hastanede sadece 1 gün kalınıyor.
Terleme vücudun diğer bölgelerinden atılmaya başlıyor
Ameliyat sonrası şikayet bölgelerindeki terleme tamamen ortadan kalkınca vücudun terleme fonksiyonunu başka noktalardan attığına dikkat çeken Doç. Dr. Altan Kır Ameliyat sonrası sıkıntılı bölgeyi tamamen tedavi ediyoruz. Vücuttaki suyun aşırı terleyen bölgelerin dışındaki bazı bölgelerden örneğin sırt, kasık ve kalça gibi atıldığını söyleyebiliriz. Hasta için bu durum genellikle tolere edilebilir düzeyde olduğu için bir sorun teşkil etmiyor diyor.
Ergenlikte terleme normal
Aşırı terleme şikayetleri 18 yaşından önce dile getiriliyorsa, cerrahi dışı tedaviler öneriliyor. Ergenliğe geçişle birlikte duygusal tepkiler azalabiliyor ve aşırı terleme gerileyebiliyor. Doç. Dr. Altan Kır, 18 yaşının altında olan kişilerde cerrahi tedavi için bu dönemin geçmesinin beklenmesini öneriyor: Küçük yaşlarda ameliyat olmasını öneren bilimsel çalışmalar olmasına rağmen 18 yaşından önce cerrahi müdahale önermiyoruz.
Vücudumuzdaki aşırı terlemeyi kendimizi test ederek öğrenebileceğimizi belirten Doç. Dr. Altan Kır önemli detaylar hakkında bilgi veriyor:
Aşırı terlemeniz mi var? Kendinizi test edin!
· El sıkışmak için yeni biriyle tanışmaktan çekiniyorsanız,
· Pantolonunuzun ya da eteğinizin kenarı elinizi sildiğiniz için sürekli kirleniyor ve renk değiştiriyorsa,
· Bilgisayar kullanırken yanınızda sürekli, elinizi sileceğiniz bir şeyler taşıyorsanız,
· Kapı tokmaklarını çevirirken ve yazı yazıyorken zorlanıyorsanız,
· Özellikle sosyal hayatınız ve psikolojiniz etkilenmeye başladıysa tedavi için uzman doktora başvurmalısınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.