Mevsimlik işçiler için bayram buruk geçecek

Mevsimlik işçiler için bayram buruk geçecek
Domates ve üzüm hasadı için kilometrelerce uzaktaki memleketlerinden Manisa'ya gelen tarım işçileriiçin bu Ramazan buruk geçecek...



Tarım alanlarında hasat mevsiminde çalışmak üzere çeşitli illerden Manisa'ya gelen işçiler, Ramazan Bayramı'nı aileleriyle birlikte gurbette geçirecek.Halitli Köyü yakınlarındaki 300 kişinin kaldığı çadırkentte görüşülen mevsimlik tarım işçileri, çadırkentlerdeki yaşam standartlarının son yıllarda giderek artmasından oldukça memnun. Domates tarlalarında ve üzüm bağlarında çalışan işçilerin, sabahın erken saatlerinde başlayan mesaileri güneş batana kadar sürüyor. Kimisi ailelerini geçindirmek, kimisi çeyiz hazırlamak, kimisi ise üniversite sınavına hazırlanmak için dershane parası biriktirmeyi amaçlıyor. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen mevsimlik tarım işçilerinden Mahmut Yaman, 10 yıldır Ramazan Bayramı'nı memleketinden uzakta geçirdiğini, bayramlarda memleket özlemini daha derin hissettiklerini söyledi. Yaman, yine de bayramları, ''bayram sevincine yakışır şekilde'' geçirme gayreti içinde olduklarını ifade ederek, çadırkentin hemen yanında bulunan Halitli Köyünün sakinleri ile diyaloglarının son derece iyi olduğunu anlattı.Bayram namazını köy camisinde kılarak bayramlaşma imkanı bulduklarını söyleyen Yaman, ''Bayramımız burada da çok şükür iyi geçiyor. Namazdan çıktıktan sonra çadırkentin içinde bayramlaşma oluyor. Herkes birbiriyle bayramlaşıyor. Daha sonra pikniğe, şehir merkezlerine gezmeye gidenler oluyor'' dedi.

Çocuklar da çadırkentlerde doğuyor

2 çocuğunu mevsimlik tarım işçisi olarak geldiği çadırkentlerde dünyaya getirdiğini ifade eden Emine Yaman ise Ramazan Bayramı nedeniyle işlerine 2 gün ara vereceklerini, arkadaşları ile birlikte bayramı kutlayacaklarını dile getirdi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bakanlıkça hazırlanan ödüllü proje kapsamında, mevsimlik tarım işçilerinin barınma alanlarının, her türlü sosyal ihtiyaçlarını giderecek şekilde dizayn edildiğini ifade etti.

Yılda 16 bin konuk işçi

Çebi, Manisa'ya yılda yaklaşık 16 bin mevsimlik tarım işçisinin geldiğini belirterek, ''Üreticiler iş gücünü özellikle mevsimlik tarım işçileri vasıtasıyla karşılamayı tercih ediyor. İlimiz sofralık, kurutmalık üzümde Türkiye'de birinci durumda. Yaklaşık olarak 995 bin ton civarında kurutmalık üzüm, 355 bin ton civarında da sofralık üzüm üretiliyor. Ayrıca 126 bin dekar alanda 800 bin ton civarında domates kesimi mevcut. Dolayısıyla işçi ihtiyacı çok fazla oluyor'' dedi.Mevsimlik tarım işçilerini kucakladıklarını, işçilerin bütün ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olduklarını anlatan Çebi, ''Ramazan Bayramını ilimizde geçirecek olan mevsimlik tarım işçilerinin kendilerini gurbette yalnız hissetmemesi için gayret gösteriyoruz. Valilik ve İl Özel İdaresi de işçilerin ihtiyaçlarının karşılanması için çaba harcıyor'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.