Mezuniyet töreninde Fiilistin'e destek

Mezuniyet töreninde Fiilistin'e destek
Samsun Üniversitesi, 2023-2024 Akademik Yılı Geleneksel Mezuniyet Yürüyüşü'nü üniversitenin bütün akademisyenleri, mezun öğrencileri ve velileri ile birlikte Filistin'de yaşanan soykırıma, insanlık dramına tepkisini göstererek gerçekleştirdi.

Samsun Üniversitesinin gerçekleştirdiği bu protesto, bir üniversitenin bütüncül olarak tüm akademisyenlerinin, öğrencilerinin ve velilerinin katılım göstermesi ile Türkiye'de ilk olma özelliği gösteriyor.

filistine-destek-3.jpg

Mezuniyet Töreninde konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Mahmut Aydın ise İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırımlara karşı ABD’de yükselen öğrenci protestolarına dikkat çekerek: “Batı dünyasında İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırımına ilişkin en güçlü sivil tepki, Amerika’daki üniversiteler başta olmak üzere 150’yi aşkın üniversite kampüsünde öğrenciler tarafından oluşturulan Gazze dayanışma kampları olmuştur. Öğrenciler, İsrail vahşetinin ilk aylarından itibaren üniversite kampüslerinde Gazze halkıyla dayanışma gösterileri yapmaya başlamış olsalar da, bu gösteriler başlangıçta kamuoyuna pek fazla yansımadı. Tıpkı sessizce bir araya gelen karıncalar gibi, bu sesler de başlangıçta fark edilmedi. Ancak zamanla, karıncaların küçük ama güçlü topluluğu gibi, öğrencilerin direnişi de güçlendi ve görünür hale geldi. Ancak, bu dönemde Harvard, Pennsylvania ve MTI gibi üniversitelerin rektörleri Capitol Hill’e çağrılarak, antisemitizm ve öğrencilerini korumakla ilgili üniversite politikaları hakkında sorguya çekildi ve bazıları istifaya dahi zorlandı. Nisan ortalarında Amerika’nın en önemli üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi kampüsünde başlayan ve İsrail zulmünü kınayan, Amerika yönetiminin İsrail’e askeri ve siyasi desteğini sona erdirmesini, üniversitenin İsrail kökenli şirketlere yatırım yapmamasını ve İsrail yükseköğretim kurumlarıyla ilişkilerini sonlandırmasını ve bir an önce ateşkes yapılmasını talep eden öğrenci kamplarına, üniversite yönetiminin talebiyle polisin şiddet kullanarak müdahale etmesi, öğrenci protestolarının diğer Amerika ve Batı üniversitelerine de sıçramasına ve yaygınlaşmasına neden olmuştur. Nisan ve Mayıs aylarında zirveye ulaşan İsrail soykırımına yönelik bu öğrenci protestoları, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından “1960’ların sonundaki Vietnam karşıtı kampüs protestolarından bu yana belki de en önemli öğrenci hareketi” olarak tanımlandı.” diye konuştu.

filistine-destek-1.jpg

Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenlerin bu çağrısına, Samsun Üniversitesi sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri yanıtı anımsatan Rektör Aydın: “30 Mayıs tarihinde verdiğimiz yanıtı burada tekrarlayarak, hem Gazze halkı ve akademisyenleriyle hem de Batı üniversitelerinde İsrail soykırımını protesto eden ve ivedi olarak ateşkesin ardından kalıcı barış ortamının sağlanmasını talep eden genç öğrenci kardeşlerimiz ve duyarlı akademisyenlerle dayanışma içinde olduğumuzu tüm kamuoyuna bir kere daha ifade etmek istiyorum: “Samsun Üniversitesi olarak, Açık Mektup’ta eğitim kurumlarının yok edilmesine karşı direnme çağrısında bulunan Gazze’deki akademisyenlerle dayanışma içindeyiz. Üniversitelerin hedef alınması, Gazze’nin entelektüel ve kültürel mirasını silmeye yönelik bir girişimdir. Ancak biz, bu karanlık girişimlere karşı tıpkı fırtınalı bir günde açan güneş gibi direnişimizin ışığını yaymaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.