MİLLİ UÇAK İÇİN DE ÖNEMLİ BİR TEDARİKÇİ OLABİLİRİZ
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'nın daveti üzerine Adana'ya gittik. İnovasyon Haftası toplantısı öncesinde Fuat Bey ile Japon ortağı Toyo Kohan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida'dan Osmaniye'de inşası devam eden yeni yatırımı dinledik. Japon Toyo Kohan'ın yatırımının bir özelliği var. Çünkü, Japonlar Avrupa, Afrika ve Ortadoğu dahil, bölgedeki ilk yatırımı Türkiye'ye yapıyorlar.
2011'DE TAN IŞTIK
Tosyalı'nın Japon ortağı Hirohiko Sumida, tanışıklıklarının 2011'e dayandığını belirtti: "Biz Japonya'da pek çok alanda faaliyet gösteriyoruz. Bu alanlardan biri de makine üretimi. Ürettiğimiz makinelerden biri sıcak rulo boruların etrafını çelik bantlarla örüyor ki bu rulolar açılmasın. Buna çemberleme makinesi diyoruz. Fuat Bey, bu makinelerden birini Osmaniye'deki fabrikası için satın almıştı. Bu siparişten dolayı Tosyalı'nın varlığını biliyorduk."
5X5'LİK SİNERJİ
Sumida, bölgedeki ilk yatırımı neden Türkiye'ye yaptıklarını da şu sözlerle anlattı: "Birincisi, Türkiye'deki dinamik ve genç nüfus. Burayı Avrupa, Ortadoğu ila Kuzey ve Batı Afrika açısından bir hub (merkez) olarak görüyoruz. Japonya'da ülkemizde nüfus giderek yaşlanıyor ve azalıyor. Bu durum bizde yurtdışı yatırım baskısını artırdı. İkincisi Fuat Bey'e çok güveniyorduk. Üçüncüsü de biz soğuk çelik yapıyoruz. Fuat Bey ise cevher tarafından gelip sıcak rulo yapıyor. Yani bizim hammaddemizi üretiyor. Biz bu hammaddeyi işleyip daha ileri noktalara götürebiliyoruz. Dolayısıyla bu iki şirketin bir araya gelmesi 1+1=2 değil, 5x5=25'lik sinerji yaratacak."
MİLLİ UÇAK İÇİN DE ÖNEMLİ BİR TEDARİKÇİ OLABİLİRİZ
Japon şirketin yöneticisine Türkiye'nin milli uçak projesiyle de ilgilenip ilgilenmediklerini sorduk. Hirohiko Sumida, "Uçak konusunda da önemli bir avantajımız var. Fuji Technica alüminyum kalıplar noktasında da önemli bir seviyede. Karbon kalıplarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Dolayısıyla uçak için gerek alüminyum ve karbon kalıplar noktasında önemli bir tedarikçi olabiliriz" dedi. Toyo Kohan 1934'te Japonya'nın ilk teneke levha üreticisi olarak faaliyete geçti. Şirketin Japonya, Malezya ve Çin'de yatırımları bulunuyor.
SEÇİM SONUCU BENİ DE ÇOK ŞAŞIRTTI, MUTLU OLDUM
1 Kas ım seçimlerinin sadece Türkiye'de değil Japonya'da da dikkatle izlendiğini vurgulayan Hirohiko Sumida, "Seçimleri televizyon başından takip ettim. Sonuçların Türkiye'yi rahatlatması temennisindeydim. 276 milletvekilinin üzerine çıkılması açıkçası benim için sürpriz oldu. Sonuçta mutlu oldum. Türkiye çok önemli bir ülke ve bulunduğu coğrafya nedeniyle istikrarını korumak zorunda. Ateş çemberinin içinde ama etki alanı çok geniş. Ülkenin istikrarı Japon şirketlerinin yatırım sürecini ve elini kolaylaştırır. Daha fazla sayıda Japon şirket Türkiye'ye yatırıma gelir" dedi.
YENİ YATIRIMIN ADRESİ ADAPAZARI-BURSA ARASI
Toyo Grubu, geçtiğimiz ekimde Japonya'nın en büyük otomobil kalıpçısı Fuji Techhica'yı bünyesine kattı. Bu firma, Mercedes-Benz, Jaguar, Volkswagen ve GM gibi otomobil devlerine hizmet veriyor. Sumida, "Şu anda bu şirketin Türkiye'ye gelmesi için çalışma ve araştırmalar yapıyoruz. Hem Türkiye'de hem de Avrupa'daki otomobil üreticilerine otomobil kalıbı üretebiliriz. Yatırımın yeri muhtemelen otomobil üretim yerlerine yakın olan Adapazarı-Bursa aksına yakın olabilir" dedi. Fuat Tosyalı araya girerek "Yerli otomobilin çeliğini yapmaya bir numaralı talibiz!. Toyo Grubu ile Tosyalı Toyo Çelik A.Ş.'yi kurduk. Bundan sonra yapacakları yatırımlar ortak şirketimiz üzerinden olur. Eğer otomobil kalıbı işinde ortak gündeme gelecekse, o da Tosyalı- Toyo ortaklığı olur" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.