Motor ustaları çaresiz

Motor ustaları çaresiz
Araçların uzayan garanti servis süreleri, küçük sanayi esnafının işlerini her geçen gün daha da kötüye gitmesine neden oluyor.

Altyapıdan yetişen çırak olmadığı için yılların 'usta' kavramı can çekişiyor

Gülsan Sanayi Sitesi'nde çalışan motor ustaları bugünlerde oldukça dertli. Büyük şirketlerin yüksek paralarla sektör içerisinde yaptığı yatırımlar kendi yağıyla kavrulmaya çalışan küçük esnafın işlerini durma noktasına getirdi. Artık neredeyse küçük esnaf devri kapandı. Sektörün gidişatı tamamen otomobil servislerinin eline geçti. Araç satışlarını artırabilmek için üst üste yapılan kampanyalar sonucu garanti süresi uzayan araçlar artık küçük esnafı zora sokuyor. Bütün bunlar da yetmezmiş gibi sektörün belkemiğini oluşturan ve geleceğinin teminatı olan çırak yetişmemesi işyerlerini iş yapamaz hale getirdi.

'BİZİM SORUNUMUZ İŞSİZLİK'
30 yıldan bu yana araç motor ustası olan Kaşif Koç, "İş olduğu zaman bizim zorluğumuz yok. Bizi sıkan, bunaltan işsizlik. Bu noktada iş olmadan vergi ödemekte ayrı bir sorun oluyor. Vergilerimizi zamanında ve tam olarak ödememize rağmen, Samsun'un üvey evlat gibi her türlü teşvikten muaf tutulmasından oldukça rahatsızız. Ayrıca seçimden seçime bizim halimizi soran vekillerimizden esnafın sıkıntılarıyla biraz daha ilgilenmelerini istiyorum."

'ÇALIŞMA ŞARTLARIMIZ AĞIR'

"Sabah altıdan akşam yediye bazen gece yarılarına kadar çalışıyoruz. Bizim mesleğin çalışma şartları ağır" diyen 22 yıllık motor ustası Ali Uzuner, "Motorculuk diğer dallara göre daha fazla sorumluluk ve dikkat isteyen ağır bir kol. Zamanla teknoloji değişti, teknik cihazlar çıktı, araç parça fiyatları ucuzladı. Bütün bu gelişmeler yaşanırken bu cihazları kullanacak kalifiye eleman olmaması sıkıntı yarattı. Sektörü alttan destekleyecek, besleyecek bir mekanizma yok. İşyerinde ilköğretim çağını doldurmamış çocuk çalıştırmanın cezası 7 bin YTL. Ağaç yaşken eğilir. Yaz dönemi çalışmak için çırak geliyor ama bunlar sadece iki ay çalışıyor. Bu süre yeterli değil" diyerek sektörün içerisinde bulunduğu darboğazı gözler önüne serdi.

'ALT YAPI PROBLEMİMİZ ÇÖZÜM BEKLİYOR'
"Gülsan Sanayi Sitesi'nde yaşadığımız en büyük problemlerden biri altyapı problemi" diyerek sözlerine başlayan Ramazan Baş," Az biraz yağmur yağsa dükkanlarımızı su basıyor. Bu konuya acil çözüm bekliyoruz. Ayrıca sıkıntısını çektiğimiz bir başka nokta da güvenlik. Eskiden sanayi içerisinde geceleri bekçiler gezerdi. Şimdi belirli bir saatten sonra kaderine terk ediliyor. Bir sene önce dükkanımdan bütün alet edevatlarımı çaldılar."

'İŞLER HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR'
"Eski günlerimizi mumla arıyoruz" diyen Ramazan Özyıldız, " İşlerimiz her geçen gün kötüye gidiyor. Modeli düşük araçların piyasadan kaldırılmasıyla birlikte bizim sektör düşüş eğilimine girdi. Sektörde artık yetişen eleman olmadığı için geleceğe umutla bakamıyoruz. İki sene boyunca çırak aradım ama bulamadım.
Önceden aileler çocuklarını kendi elleriyle teslim ederlerdi, çocuğum sanat öğrensin diye. Şimdi 'ne kadar para veriyorsun' diye soruyorlar. Ayrıca müthiş bir
tüketim çılgınlığı yaşanıyor. Bozulan bir parça tamir edilmek yerine atılıp hemen yenisiyle değiştiriliyor. Önceden dokuz kişiyle çalıştığımız dükkanda şimdi
dört kişi işleri yürütmeye çalışıyoruz."