Mübadele Müzesi İçin İlk Adım Atıldı
Samsun Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Tekkeköy'de kurulması hedeflenen Mübadele müzesi için çalışmalara başladı. Balkan Türkleri Derneği, sivil toplum örgütleri ve derneklerle bir araya gelerek istişareler yapıp, görüş alışverişinde bulunarak ortak akılla oluşturmayı hedefledikleri müze için köylerde kapı kapı gezerek mübadelenin tanığı tarihi malzemeleri toplamaya başladı. Bu kapsamda Samsun Balkan Türleri Derneği, Samsun Yerel Tarih grubu dönem başkanı Şeref Aydın ve yönetim kurulu üyeleri ile Balkan Türkleri Derneği toplantı salonunda bir araya geldi.
Mübadillerin Hikayeleri Farklı ama Acıları Aynı idi
Mübadele anlaşması ile farklı hikayelere sahip, ama aynı acıları yaşayan binlerce aile genç yaşlı, kadın erkek, çoluk çocuk demeden çok zor şartlarda Samsun'a gelmiştir diyen Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz sözlerini şu şekilde devam etti ' mübadele anlaşması sonrasında ülkemizde yaşan Rumlar ile Balkanlarda yaşayan Türkler karşılıklı olarak yer değiştirdi. Evini, barkını, mahsulünü, toprağını bırakıp göç etmek zorunda kalan atalarımız çok zor şartlarda bir yaşam mücadelesi sergilemişlerdir. Bizlerde onların torunları olarak ahde vefa duygularımız ile bir mübadele müzesi kurmaya karar verdik. Mübadele müzemiz Samsun merkeze en yakın nokta olmasının yanında ilimizde en fazla mübadil nüfusu barındıran ilçelerden biri olan Tekkeköy'de kurulacak. Bu konu ile ilgili Tekkeköy Belediye Başkanı sayın Hasan Togar ile görüştük. O da bizim ile aynı fikirde. Bize bir yer tahsis etti buraya tüm mübadillerden topladığımız eşyaları koyarak bir mübadele müzesi oluşturacağız. Sivil toplum örgütlerimiz ile görüşmelerimizde devam ediyor. Bu kapsamda Samsun Yerel Tarih Gurubu Başkanı Şeref Aydın ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldik. Çalışmalarımızda ve müzenin oluşturulmasında birlikte hareket edeceğiz' dedi.
Samsun Yerel Tarih Gurubundan Mübadele Müzesi Kurulmasına Destek
Samsun Yerel Tarih Gurubu Başkanı ve Tekkeköy Belediyesi Kültür Müdürü Şeref Aydın 'Samsun mübadelenin en yoğun yaşandığı illerin başında geliyor. Samsun'a gelen birçok mübadil aile buraya yerleşmenin yanında civar bölgelere de dağılmıştır. Samsun'un her köşesinde mübadelenin izlerini görmek mümkündür. Birçok farklı tarifsiz acıyı yaşayan aileler bu güzelim topraklarda yeniden yeşermişlerdir. Mukaddes bir görevi tamamlayıp mübadele anlaşması ile vatan topraklarına geri dönen mübadillere çok şey borçluyuz. Samsun Balkan Türkleri Derneği ile mübadele müzesi kurulması çalışmasında birlikte hareket edeceğiz. İlimize ne kadar çok mübadele müzesi kurarsak kuralım onlara olan vefa borcumuzu ödeyemeyiz. Oluşturacağımız müze ile o dönemi, yaşananları sergilenen materyallerle bir kez daha hatırlatmayı hedefliyoruz' dedi.
Mübadele müzesi için civardaki mübadillerden eşyalar gelmeye başladı. İlk bırakılan malzemelerden biriside mübadele ile gelenlerin gemide yemek pişirdikleri asırlık bir ispirto ocağı, müze için derneğe bırakıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.