MUCİZEVİ GIDA

MUCİZEVİ GIDA
Anne ve bebeklerin yaşam fonksiyonlarını mucizevi gıda anne sütü düzenliyor.

Bebekler için hayati önem taşıyan gıda anne sütü, bebek için sadece bir gıda maddesi olmaktan çıktı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bilimsel araştırmalar, anne sütüyle beslenen 0-2 yaş arasındaki bebeklerin emmeyen bebeklere göre hastalık, fizik ve ruhsal açıdan yaşamlarını daha sürdürdükleri ortaya çıkarken, mucizevi sütün hem bebeklerin hem de emziren annelerin yaşam fonksiyonlarını olağanüstü şekilde düzenlediği belirtiliyor.
Anne sütünün ve emzirmenin bilinmeyen özelliklerine dikkat çeken Samsun Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği (SAYMER) Başkanı ve Özel Mediva Hastanesi Çocuk Doktoru Mehmet Nimet İğci, gıdanın henüz bilinmeyen bir biçimde anne ve bebekleri kalıtsal ve hormonel açıdan koruduğunu kaydetti.

Anne sütünü ve emzirmeyi özendirmek, önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ve UNİCEF tarafından kutlanan 1-7 Ekim Dünya Anne Sütü Haftası sebebiyle Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan SAYMER Başkanı ve Özel Mediva Hastanesi Çocuk Doktoru Mehmet Nimet İğci, anne sütünün Allah'ın yarattığı mucizevi bir gıda olduğunu söyledi. Kur'an-ı Kerim'in 6 ayetinde anne sütünün ve emzirmenin tavsiye edilmesine, Hz. Muhammed'in (S.A.V) en hayırlı gıda olarak bahsetmesine rağmen Dr. İğci, halk arasında faydalarının pek bilinmediğinin altını çizdi.

ANNE SÜTÜ KORUYUCU KALKAN GÖREVİ GÖRÜYOR

Tıbbın ve teknolojinin orijinalinin birebir aynısını yapamadığı anne sütünün bebeğin büyüme evrelerine ve ihtiyacına göre değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Dr. Mehmet Nimet İğci, sütün annenin bebeğe vermesi gereken bir takım genetik faktörler taşımasının ötesinde, içindeki canlı hücreler, hormonlar, bağışıklık bakterileri ve enzimler sayesinde bebeği hayatı boyunca hastalıklardan maksimum derecede koruduğu bilgisini verdi. Anne sütünün içinde bebeğin düzenli büyümesini sağlayan hormonların bulunduğunu ifade eden Dr. İğci, “Gerek organların gerekse hemotik yapının büyümesini sağlayan bu hormonları piyasada satılan mamaların içinde görmüyoruz. Çocukların ideal fiziki, mental ve psikolojik yönden geliştirmesini sağlıyor. 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenen bebekler sağlıklı büyüdüğü için yaşlanması ve doku yıpranmasını da yavaşlatan anne sütü, kanser, solunum, sindirim, hastalıklarına karşı direnç oluşturuyor. Mide bağırsak sistemi, ishal, idrar yolları ve enfeksiyon hastalıkları diğer çocuklara göre az görülürken, diş çürükleri, çene bozuklukları, orta kulak iltihapları riski de düşük oluyor. Bunun yanında obezite, alerji, astım, yüksel tansiyon, kroner kalp damar, kron, kolon gibi bağırsak hastalıkları ve lenfoma gibi kanser türlerini de yine diğer bebeklere göre daha az görmekteyiz.” diye konuştu.

EMZİREN ANNEYİ DE KORUYOR

Bebeklerini emziren annelerin de büyük yararlar gördüğünü anımsatan Çocuk Doktoru İğci, “Anne sütü emziren anneye de büyük yarar sağlıyor. Fiziği olumlu yönde yenilendiği gibi meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinin görülme riski çok düşük oluyor. Emzirme aynı zamanda annenin yorgunluk ve uykusuzluk hissini de gideriyor. Burada anne sütünün farklı özelliği var. kitaplar bunu yazmıyor ama artık üzerinde düşünülmesi lazım. Anne emzirmek için kalkarken uykusuzluğu giderici bir hormonun da vücutta salgılandığı muhtemeldir. Bu nedenle gece yarısı emziren annenin uykusuz kaldığını bilmiyoruz. Gece 10 defa da kalksa uykusuzluk çekmiyor. Emzirme ile anneye üstünlükler sağlanmış olup sabaha kadar da uyumayıp emzirse rahatlıkla işe gidebiliyor. Narkoz etkisi yapıp anneyi sakinleştiriyor ve uykusuzluk hissini ortadan kaldırıyor. Bebeklerini sevmeyen anneneler olduğu için bunu şefkatle izah edemeyiz. Bu çok farklı bir hadise. Anne sütünü beslenme ve sağlık açısından mucize bir gıda olarak görmek artık mümkün.” bilgisini verdi

EMZİRMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

Her yıl yanlış beslenmeden dolayı 0-1 yaş grubu 1.5 milyon bebeğin hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Mehmet Nimet İğci, emzirmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Emzirmede özellikle ilk 6 ayın hayati önem taşıdığını söyleyen Dr. İğci, “6. aydan sonra da ek gıdalarla beraber bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü alması gerekiyor. Çünkü bebeğin sinir sistemi, kalbi, karaciğeri, böbrekleri ve dalaklarının gelişmesi 2 yaşına kadar tamamlanıyor. Çalışan anneler, bebeğinin aç kalmaması için erken gıdaya geçebiliyor. Bu konuda işveren kesimine, devlete, sosyal güvenlik kurumuna büyük görev düşüyor. Emzirme süresinin biraz daha uzatılması veya emzirme şartlarının annenin çalıştığı yerde olacak şekilde iyileştirmeler yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Özel Mediva Hastanesi Çocuk Doktoru Mehmet Nimet İğci, hastanenin yeni doğan ünitesi çocuk polikliniğine başvuran annelere emzirme ve anne sütü eğitimleri verdiklerini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.