Ne olacak bizim bu halimiz
İşsizlik Türkiye'nin ve Samsun'un en önemli sosyal sorunlardan biri. İşsizlerin çoğu, Ne olacak bizim halimiz diye feryat figan ediyorlar. Özellikle Samsun'da ağır sanayi olmayışı bu süreci körükleyen unsurların başında geliyor. Çevremize baktığımızda gerek vasıflı, gerek vasıfsız, iş arayan ama iş bulamayan, işsizler ordusu her geçen gün daha da büyüyor. Her gün karşılaştığınız sohbet ettiğiniz , iş arayan dostunuz, arkadaşınızla, komşunuzla karşı karşıyasınız. İşsiz kalan kişilerin yarattığı korku, fiziksel ve ruh sağlığının bozulması, toplumun değer yargılarının yitirilmesi bunun sonucunda çevreyle ilişkisi bozulan annesiyle, babasıyla, eşiyle, çocuklarıyla iletişimi bozulan, eşleriyle boşanan, ruhsal hasarlar gören, her gün daha fazla fakirliğe mahkum edilen emektar kesimden biri olan koltuk imalatçılarının dertlerini dinlemek için onların yanına gittik.
YOL HARİTASI OLMASI LAZIM
Dünyanın her yeri artık pazar haline geldiğini ifade eden ve 25 yıldan bu yana kanepe imalatçılığı yapan Alattin Öztepe, "Dünya artık öyle bir küreselleşti ki artık Samsun'da üretilen bir mobilyayı Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde bulabilme şansın var. Orada üretilenide burada bulabilme şansın var. Artık dünyanın her yeri pazar. Ne üretiyorsan dünyaya satacaksın. Bakış açımız bu olmalı. Samsun'da yanlış olan şöyle bir şey daha var. Örneğin müteşebbis bir kişi dükkan açıyor, işleri iyi olursa hemen peşinden bir furya başlıyor herkes aynı işi yapıyor. Aradan biraz zaman geçtikten sonra da aynı hızla kapanmaya başlıyor. Bunu neden söylüyorum Samsun'da bulunan müteşebbis sahiplerinin bir vizyonu bir stratejisi olması lazım. Samsundaki sanayi sitesi esnafının kendine çizdiği bir yol haritası olması lazım."
45 KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI İMALATHANE KAPANIYOR
"25 yıldan bu yana koltuk imalat sektörünün içerisindeyim" diyen Ali Kaplan, "Son zamanlardaki gibi durgunluk görmedim. 45 kişi çalıştığımız imalathanemiz 5 kişiye kadar düştü. Şu anda ise tamamen kapanıyor. Ben buradan seslenmek istiyorum seçim zamanı tozlu köy yollarına gelip oy isteyenler nerede ? İlimizde işsizlikten dolayı göçünü toplayan, iş bulmak için başka illere gideceklere kim dur diyecek? Seçim dönemlerinde yardım severlik gösterisi yaparak, Cahil ve masum halkımıza dağıtılan kömürle, unla, şekerle, makarnayla, idare edin mi diyeceksiniz? Veya sabredin, seçim zamanı yaklaşırken yine kömür, un, şeker dağıtacağız mı diyeceksiniz. Eğer gerçekten bizi düşünüyorsanız bize çalışacağımız işyerleri açın"
BANA BALIK VERME BALIK TUTMAYI ÖĞRET
"Samsun'da günden güne fakirleşen halkı, çalıştırmayıp, ürettirmeyip yan gelip yatmayı mı teşvik ediyorlar anlamıyorum" diyen Recep Atay, Bana balık verme, balık tutmamı öğret diyor. Artık, fakiri fukarası, iş sahipleri ayrı bir dertte. Siftah etmeden iş yerini kapatanlar, çekini, senedini ödeyemeyenler, dükkan kapatanlar, bankadan aldıkları kredilerle ayakta durmaya çalışan koltuk imalathane sahiplerinin dayanacak gücü kalmadı. İşveren kesim'de en az işsizler kadar karamsar ve Siyasilerimiz den çözüm bekliyor. İlimizde hacizden dolayı sıkıntıya düşmüşlere, yüzü gülmeyen esnaflarımızın, iş arayan insanlarımızın, yuvası dağılan ailelerin, bir anket araştırması yapsınlar. Her zaman değişik şeyler için anket yaptırıp bilmem neler olmuş diye yaptıkları anketi birde Samsun'da kaç işsiz var, kaç aile aç diye yapsınlar. Sonuç ne çıkar anlarlar o zaman" diyerek tepki gösterdi.